VIDEO | Proteste violente în Catalonia: Peste 200 de polițiști răniți. Guvernul spaniol amenință cu închisoarea

  • 19 Octombrie 2019 12:56
VIDEO | Proteste violente în Catalonia: Peste 200 de polițiști răniți. Guvernul spaniol amenință cu închisoarea

Proteste violente au izbucnit vineri noaptea la Barcelona, în urma unor manifestații la care poliția a estimat că au participat cel puțin 500.000 de oameni, relatează site-ul cotidianului The Guardian și BBC. Totodată, presa spaniolă informează că serverul pentru platforma online Tsunami Democratic, un grup secret folosit de manifestanții care participă la protestele din Catalonia și a cărui închidere a fost cerută de o instanță din Spania, se află în România, transmite medifax.

Guvernul spaniol a informat că un grup format din aproximativ 400 de persoane a atacat autoritățile și a avertizat că oricine va participa la astfel de acțiuni riscă până la șase ani de închisoare.

Autoritățile au anunțat, de asemenea, că 207 ofițeri de poliție au fost răniți în timpul violențelor izbucnite. Aproximativ 800 de containere au fost incendiate și 107 mașini de poliție au fost afectate.

Potrivit presei spaniole, 17 persoane au fost arestate, iar 62 au fost rănite.

Protestele au loc în contextul în care mai mulți lideri separatiști catalani au fost condamnați la închisoare pentru rolul lor în organizarea referendumului de independență în 2017.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independența față de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependență, nu a fost aprobat de Curtea Constituțională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independența, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluționarea crizei prin dialog.

Serverul pentru platforma online Tsunami Democratic se află în România

Serverul pentru platforma online Tsunami Democratic, un grup secret folosit de manifestanții care participă la protestele din Catalonia și a cărui închidere a fost cerută de o instanță din Spania, se află în România, informează presa spaniolă.

În urma unei investigații privind proveniența grupului Tsunami Democratic, s-a stabilit că serverul privat virtual se află în București, relatează publicația Las Provincias.

Grupul Tsumami Democratic s-a anunțat pe Twitter, Instagram și Telegram la data de 2 septembrie.

„Nu suntem o organizație nouă, suntem o campani continuă. Putem lupta. Există o strategie. Un nou val începe și tu ești protagonistul. Tu ești Tsunami", scrie în mesaj.

Democratic Tsunami a declarat pentru Reuters că este o „rețea orizontală și adaptabilă" de oameni care locuiesc în țări diferite, fără a avea o conducere. Aceștia au mai informat că țin legătura cu partidele secesioniste și cu diferite grupuri pentru a le informa cu privire la intențiile sale.

Sccopul principal al grupului este acela de a convinge Spania să negocieze dreptul Cataloniei la independență și de a obține libertate pentru liderii catalani care au primit sentințe de la 9 la 13 ani în închisoare.

O sursă din Guvernul spaniol a informat că autoritățile au pornit o investigație pentru a determina dacă fostul lider catalan Carles Puigdemont este implicat în rețeaua Democratic Tsunami.

„Nu știu cine sunt organizatorii acestui grup", a declarat Puigdemont, în timp ce Tsunami Democratic a refuzat să facă declarații cu privire la această acuzație.

Potrivit The Guardian, în urma condamnării mai multor lider separatiști la închisoare, Tsunami Democratic a folosit o aplicație pentru a mobiliza oamenii să participe la proteste. Pentru a putea accesa aplicația, utilizatorii aveau nevoie de un cod QR.

Aceasta și-a făcut debutul luni, cerând manifestanților să blocheze aeroportul din Barcelona. Aplicația are deja este 270.000 de utilizatori.

sursa: mediafax

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău