VIDEO | Proteste violente în Catalonia: Peste 200 de poliţişti răniţi. Guvernul spaniol ameninţă cu închisoarea

  • 19 Octombrie 12:56
VIDEO | Proteste violente în Catalonia: Peste 200 de poliţişti răniţi. Guvernul spaniol ameninţă cu închisoarea

Proteste violente au izbucnit vineri noaptea la Barcelona, în urma unor manifestaţii la care poliţia a estimat că au participat cel puţin 500.000 de oameni, relatează site-ul cotidianului The Guardian şi BBC. Totodată, presa spaniolă informează că serverul pentru platforma online Tsunami Democratic, un grup secret folosit de manifestanţii care participă la protestele din Catalonia şi a cărui închidere a fost cerută de o instanţă din Spania, se află în România, transmite medifax.

Guvernul spaniol a informat că un grup format din aproximativ 400 de persoane a atacat autorităţile şi a avertizat că oricine va participa la astfel de acţiuni riscă până la şase ani de închisoare.

Autorităţile au anunţat, de asemenea, că 207 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul violenţelor izbucnite. Aproximativ 800 de containere au fost incendiate şi 107 maşini de poliţie au fost afectate.

Potrivit presei spaniole, 17 persoane au fost arestate, iar 62 au fost rănite.

Protestele au loc în contextul în care mai mulţi lideri separatişti catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru rolul lor în organizarea referendumului de independenţă în 2017.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

Serverul pentru platforma online Tsunami Democratic se află în România

Serverul pentru platforma online Tsunami Democratic, un grup secret folosit de manifestanţii care participă la protestele din Catalonia şi a cărui închidere a fost cerută de o instanţă din Spania, se află în România, informează presa spaniolă.

În urma unei investigaţii privind provenienţa grupului Tsunami Democratic, s-a stabilit că serverul privat virtual se află în Bucureşti, relatează publicaţia Las Provincias.

Grupul Tsumami Democratic s-a anunţat pe Twitter, Instagram şi Telegram la data de 2 septembrie.

„Nu suntem o organizaţie nouă, suntem o campani continuă. Putem lupta. Există o strategie. Un nou val începe şi tu eşti protagonistul. Tu eşti Tsunami", scrie în mesaj.

Democratic Tsunami a declarat pentru Reuters că este o „reţea orizontală şi adaptabilă" de oameni care locuiesc în ţări diferite, fără a avea o conducere. Aceştia au mai informat că ţin legătura cu partidele secesioniste şi cu diferite grupuri pentru a le informa cu privire la intenţiile sale.

Sccopul principal al grupului este acela de a convinge Spania să negocieze dreptul Cataloniei la independenţă şi de a obţine libertate pentru liderii catalani care au primit sentinţe de la 9 la 13 ani în închisoare.

O sursă din Guvernul spaniol a informat că autorităţile au pornit o investigaţie pentru a determina dacă fostul lider catalan Carles Puigdemont este implicat în reţeaua Democratic Tsunami.

„Nu ştiu cine sunt organizatorii acestui grup", a declarat Puigdemont, în timp ce Tsunami Democratic a refuzat să facă declaraţii cu privire la această acuzaţie.

Potrivit The Guardian, în urma condamnării mai multor lider separatişti la închisoare, Tsunami Democratic a folosit o aplicaţie pentru a mobiliza oamenii să participe la proteste. Pentru a putea accesa aplicaţia, utilizatorii aveau nevoie de un cod QR.

Aceasta şi-a făcut debutul luni, cerând manifestanţilor să blocheze aeroportul din Barcelona. Aplicaţia are deja este 270.000 de utilizatori.

sursa: mediafax

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,6 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
10 °C
Sat
10 °C
Sun
7 °C

Curs oficial BNM 12 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2244 0.0186
USD 17.4348 0.0186
RON 4.0365 0.0023
UAH 0.7123 0.0011
RUB 0.2726 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău