VIDEO | Protest pitoresc pe teme climatice la summitul G7

  • 13 Iunie 2021 09:40
VIDEO | Protest pitoresc pe teme climatice la summitul G7

Mii de militanți ecologiști s-au reunit sâmbătă pentru o manifestație zgomotoasă și colorată la Cornwall, comitatul britanic unde se desfășoară summitul G7, pentru a le cere liderilor participanți la această reuniune să facă mai multe eforturi pentru combaterea schimbărilor climatice, tot acolo având loc proteste separate privind conflictul din provincia etiopiană Tigray și lovitura de stat din Myanmar, relatează agențiile AFP și DPA.

Bătând din tobe, demonstranți care au luat parte la un marș organizat de grupul Extinction Rebellion au traversat orașul-port Falmouth, situat la 35 de kilometri de locul unde se desfășoară summitul în localitatea Carbis Bay, dar care găzduiește centrul de presă.

Zeci de persoane costumate complet în roșu, pentru a ilustra ritmul accelerat de extincție al speciilor, au condus marșul ecologist în spatele unei pancarte mari pe care se putea citi ''G de la Greenwashing'', termen ce face referire la exagerarea de către companii sau guverne a performanțelor lor în protecția mediului.

La rândul lor, îmbrăcați în costume de baie dintr-un alt secol și purtând măști cu figurile liderilor celor șapte puteri ale lumii reuniți la summit, militanți ai Oxfam, un ONG care declară că luptă împotriva sărăciei, s-au tolănit pe șezlongurile de pe o plajă din Falmouth, gest prin care au dorit să ilustreze lipsa de acțiune a acestor lideri față de schimbările climatice.

Aceiași militanți ai Oxfam au simulat pe malul mării o bătălie în jurul unei seringi uriașe, pledând astfel pentru o suspendare a brevetelor care să permită producția în masă de vaccinuri anti-COVID-19.

Liderii statelor din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA - UE este de asemenea reprezentată la summit) au duminică pe agenda întâlnirii combaterea schimbărilor climatice și salvarea biodiversității, pregătind astfel terenul pentru conferința internațională asupra climei (COP26) care se va desfășura în noiembrie în orașul scoțian Glasgow.

Ei au convenit sâmbătă să sisteze ajutoarele guvernamentale directe pentru centralele termice care nu implementează măsuri de protejare a mediului.

În paralel cu protestul pe teme ecologiste, alți manifestanți au încercat la două proteste separate să atragă atenția asupra crizei din provincia etiopiană Tigray și asupra loviturii de stat militare din Myanmar.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău