VIDEO | Promo-LEX solicită intervenția instituțiilor statului într-un caz de încălcare a secretului votului pentru cel puțin 25 de alegători
-
25 Octombrie 12:08
Asociația Promo-LEX face apel către instituțiile statului de a lua atitudine într-un caz, observat în ziua alegerilor, în care pentru cel puțin 25 de persoane, nu a fost asigurat dreptul de vota într-un mod secret și liber exprimat. Misiunea de observare a semnalat acest incident alarmant în data de 20 octombrie, în comunicatul difuzat la ora 22.00.
Potrivit Promo-LEX, membrii biroului electoral a secției de votare nr. 36/5 UTAG, Comrat s-au deplasat cu urna mobilă la Casa de bătrâni din localitate. În cadrul procedurilor de vot, aceștia nu au asigurat secretul votului pentru cel puțin 25 de alegători. Mai mult, în unele cazuri ștampila „VOTAT” era aplicată de persoana care îi „asista”, fără manifestarea opțiunii exacte de vot a alegătorului.
Asociația menționează că pe acest caz a fost sesizată Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției, pentru a examina situația de la secția de votare menționată, și consideră inadmisibilă inacțiunea membrilor biroului electoral a secției de votare, care nu au intervenit pentru a opri încălcarea secretului votului, dar și asumarea dreptului de vot în locul altei persoane.
„Luând în considerare că neasigurarea votului secret și liber exprimat a persoanelor cu necesități speciale pare a fi o problemă sistemică, considerăm necesară atât reglementarea detaliată a votului asistat, cât și desfășurarea instruirii funcționarilor electorali pe tematica votului asistat și adoptarea altor măsuri care ar putea preveni astfel de situații în viitor”, menționează experții din cadrul Promo-LEX.
Potrivit art. 29 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, acestora li se asigură în procesul de vot mai multe garanții, printre care:
- asigurarea de proceduri, facilități și materiale de vot adecvate, accesibile și ușor de înțeles și utilizat;
- protejarea dreptului persoanelor cu dizabilități de a vota prin vot secret la alegerile și referendumurile publice, fără intimidare, facilitând utilizarea tehnologiilor noi și de asistare, acolo unde este cazul;
- garantarea exprimării libere a voinței persoanelor cu dizabilități ca electori și în acest scop, dacă este cazul, la solicitarea acestora, să permită asistarea la vot de către o persoană la alegerea lor.
La fel, Promo-LEX a sesizat și Inspectoratul General al Poliției pentru examinarea cazului dat sub aspectul faptei penale prevăzută de art. 182 alin. (1) din Codul penal (votarea unei persoane în locul altei persoane), dar și ale altor norme penale și/sau contravenționale, care ar putea să fie incidente în cazul sesizat.
Precizăm că, pentru asigurarea procesului electoral corect și transparent, este extrem de important ca votul să fie direct, secret și liber exprimat. Votul trebuie să fie exercitat fără constrângere sau influențare, ca alegătorul să aibă posibilitatea de a-și alege reprezentantul, fără presiuni sau indicații din partea altor persoane. Și nu în ultimul rând, autoritățile electorale, care gestionează procesul de votare, trebuie să fie independente și imparțiale, și să asigure condițiile necesare pentru exercitarea votului în mod secret și liber exprimat.