VIDEO | Papa Francisc a lansat un apel la pace și iertare, în Columbia

  • 09 Septembrie 2017 16:00
VIDEO | Papa Francisc a lansat un apel la pace și iertare, în Columbia

Papa Francisc le-a cerut columbienilor sceptici în legătură cu un acord de pace cu gherilele să fie deschiși la reconciliere cu cei care au renunțat la violență. El a lansat apelul la câteva ore după ce un fost lider al rebelilor FARC i-a cerut iertare Suveranului Pontif, scrie news.ro.

“Dragi oameni din Columbia, să vă fie frică să cereți și să oferiți iertare”, a spus Papa într-o întâlnire emoționantă ce a reunit victimele războiului civil ce a durat 50 de ani cu foști mmbri ai gherilelei paramilitare marxiste, care au depus armele înainte de acordul încheiat cu Guvernul.

Francisc a zburat în orașul Villavicencio, din provincia Meta – o zonă agricolă ce a fost unul dintre centrele violențelor comise de FARC în timpul conflictului.

La sosire, un fost lider al FARC, Rodrigo Londono, în prezent președintele unui partid nou, i-a transmis o scrisoare deschisă Papei, în care își cerea iertare.

“Expresiile tale repetate în legătură cu mila infinită a lui Dumnezeu m-au mișcat să implor iertare pentru toate lacrimile și durerea pe care le-am provocat poporului Columbiei”, a scris Londono, cunoscut după aliasul Timoshenko.

Zeci de mii de oameni s-au strâns pe drumurile pe care a trecut Papa, pentru a-l vedea.

Rugăciunea de după-amiază a Suveranului Pontin, de la Villavicencio, la care au luat parte 6.000 de supraviețuitori ai conflictului, a fost punctul culminant al turneului Papei în Columbia, țară cu populație majoritar catolică.

El a ascultat povestirile a patru oameni, inclusiv ale unei femei care s-a alăturat FARC la 16 ani și a două victim ale violențelor.

Una dintre victime, Mira García, a mărturisit cum și-a pierdut tatăl, soțul și doi copii în lupte. Ea a lansat apel la iertare și la ruperea “ciclului de violență” și a subliniat că ea poate acum să “spună pe nume nenumitului și să ierte ce este de neiertat”.

Politicienii și episcopii catolici din Columbia sunt divizați în susținerea lor pentru acordul de pace, unii susținând că este prea blând cu gherilele.

“Vizita ne va oferi un sentiment de unitate, de iertare”, a spus primarul de Bogota, Enrique Penalosa înainte de turneu. “Columbia este foarte polarizată în prezent. Sunt multe pasiuni, multe uri”, a adăugat el.

Papa nu nu se va întâlni cu liderii FARC sau cu opoziția. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău