VIDEO | Noi poteste violente la Hong Kong, împotriva legii extrădării: Zeci de persoane rănite/ Mulţimea, dispersată cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

  • 12 Iunie 16:39
VIDEO | Noi poteste violente la Hong Kong, împotriva legii extrădării: Zeci de persoane rănite/ Mulţimea, dispersată cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Mii de tineri cu feţele acoperite şi înarmaţi cu umbrele ocupă străzile care duc spre parlamentul din Hong Kong, pentru a forţa guvernul să amâne dezbaterea pentru modificarăile legislative care ar permite extrădarea către China continentală, Taiwan şi Macau a persoanelor acuzate de fapte penale, citat de Mediafax.ro

Poliţia a fost nevoită să utilizeze gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care protestau împotriva unui proiect de lege care ar permite ca cetăţenii din Hong Kong să poată să fie extrădaţi în China continentală.

Zeci de mii de persoane au protestat în faţa Parlamentului pentru a convinge autorităţile să renunţe la acest proiect. Unele organizaţii estimează că un milion de persoane au ieşit în stradă. Protestatarii solicită şi demisia şefei Executivului, Carrie Lam, cunoscută pentru poziţia sa pro-Beijing

Autorităţile susţin că modificarea legislaţiei trebuie să fie făcută până în luna iulie pentru a permite extrădarea unui suspect de crimă în Taiwan, însă protestatarii susţin că astfel de decizii ar permite Beijingului să aibă o putere politică mai mare asupra teritoriului.

Protestatarii, majoritatea oameni tineri, care au campat peste noapte în apropierea parlamentului, construiesc ziduri din cărămizi în faţa poliţiştilor, care poartă scuturi şi bastoane. Pentru a-i dispersa, poliţia a folosit gaze lacrimogen, scrie South China Moning Post.

Autorităţile doresc modificarea legislaţiei pentru a permite extrădarea unui suspect de crimă în Taiwan, însă protestatarii susţin că astfel de decizii ar permite Beijingului să aibă o putere politică mai mare asupra teritoriului.

Cu toate că oficialii din Hong Kong au dat asigurări că nicio persoană care ar risca să fie condamnată la moarte, torturată sau condamnată din motive politice nu ar urma să fie extrădată către China, protestatarii s-au declarat sceptici în legătură cu aceste promisiuni şi au acuzat-o pe şefa executivului, Carrie Lam, că ar fi „trădat” cetăţenii din Hong Kong. Ei susţin că se opun acestor modificări legislative şi din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.


 
 
 

 Sursa:Mediafax.ro

 

 

 

 
 

 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
3,18 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,1 m/s
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
7 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 14 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 -0.0000
USD 17.3212 -0.0000
RON 4.0350 -0.0000
UAH 0.7352 -0.0000
RUB 0.2742 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău