VIDEO | Noi poteste violente la Hong Kong, împotriva legii extrădării: Zeci de persoane rănite/ Mulțimea, dispersată cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

  • 12 Iunie 2019 16:39
VIDEO | Noi poteste violente la Hong Kong, împotriva legii extrădării: Zeci de persoane rănite/ Mulțimea, dispersată cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Mii de tineri cu fețele acoperite și înarmați cu umbrele ocupă străzile care duc spre parlamentul din Hong Kong, pentru a forța guvernul să amâne dezbaterea pentru modificarăile legislative care ar permite extrădarea către China continentală, Taiwan și Macau a persoanelor acuzate de fapte penale, citat de Mediafax.ro

Poliția a fost nevoită să utilizeze gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții care protestau împotriva unui proiect de lege care ar permite ca cetățenii din Hong Kong să poată să fie extrădați în China continentală.

Zeci de mii de persoane au protestat în fața Parlamentului pentru a convinge autoritățile să renunțe la acest proiect. Unele organizații estimează că un milion de persoane au ieșit în stradă. Protestatarii solicită și demisia șefei Executivului, Carrie Lam, cunoscută pentru poziția sa pro-Beijing

Autoritățile susțin că modificarea legislației trebuie să fie făcută până în luna iulie pentru a permite extrădarea unui suspect de crimă în Taiwan, însă protestatarii susțin că astfel de decizii ar permite Beijingului să aibă o putere politică mai mare asupra teritoriului.

Protestatarii, majoritatea oameni tineri, care au campat peste noapte în apropierea parlamentului, construiesc ziduri din cărămizi în fața polițiștilor, care poartă scuturi și bastoane. Pentru a-i dispersa, poliția a folosit gaze lacrimogen, scrie South China Moning Post.

Autoritățile doresc modificarea legislației pentru a permite extrădarea unui suspect de crimă în Taiwan, însă protestatarii susțin că astfel de decizii ar permite Beijingului să aibă o putere politică mai mare asupra teritoriului.

Cu toate că oficialii din Hong Kong au dat asigurări că nicio persoană care ar risca să fie condamnată la moarte, torturată sau condamnată din motive politice nu ar urma să fie extrădată către China, protestatarii s-au declarat sceptici în legătură cu aceste promisiuni și au acuzat-o pe șefa executivului, Carrie Lam, că ar fi „trădat” cetățenii din Hong Kong. Ei susțin că se opun acestor modificări legislative și din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.


 
 
 

 Sursa:Mediafax.ro

 

 

 

 
 

 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău