VIDEO | Nicu Popescu participă la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din cadrul PaE. Subiectul privind R. Moldova la reuniune a fost introdus pe agendă la solicitarea României
-
12 Decembrie 2022 14:01
Situația din Republica Moldova se va afla astăzi pe agenda reuniunii șefilor diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europeme care are loc astăzi la Bruxelles. Tot astăzi, este programată reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, la care va participa și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, alături de omologii săi din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, și Ucraina, precum și de de șefiii diplomațiilor din statele membre ale Uniunii, transmite Radio Chișinău.
Subiectul privind Republica Moldova la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene a fost introdus pe agendă la solicitarea României. Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, va menționa provocările pe care le întâmpină Guvernul proeuropean de la Chișinău în sectoarele energetic, economic, social și de securitate. De asemenea, oficialul român va sublinia necesitatea sprijinirii parcursului european al Republicii Moldova prin aprofundarea integrării în piața internă a Uniunii Europene.
Tot astăzi, este programată reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, la care, alături de miniștrii de Externe europeni, vor participa și omologii din statele partenere - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
În marja acestei reuniuni, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, va avea întrevederi cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi; secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă, Stefano Sannino, precum și cu alți oficiali de nivel înalt din Uniunea Europeană.
Discuțiile vor viza viitorul Parteneriatului estic, provocările în materie de securitate și consecințele generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru întreaga regiune.
De asemenea, reuniunea Parteneriatului Estic va oferi oportunitatea unui schimb de opinii cu privire la parametrii concreți ai procesului de revitalizare și adaptare a Parteneriatului la noul context geopolitic din Vecinătatea estică a Uniunii Europene, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și de decizia istorică a Consiliului European din luna iunie, prin care a fost acordat statutul de candidat la aderare în favoarea Republicii Moldova și Ucrainei și a fost recunoscută perspectiva europeană a Georgiei.