VIDEO | NASA a publicat prima înregistrare audio a zborului minielicopterului Ingenuity

  • 08 Mai 2021 14:10
VIDEO | NASA a publicat prima înregistrare audio a zborului minielicopterului Ingenuity

NASA a dat publicității vineri înregistrarea audio a unuia dintre zborurile minielicopterului Ingenuity în atmosfera ultrararefiată a planetei Marte, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Roverul Perseverance, care a ajuns pe Marte în luna februarie transportând la bord și un minielicopter, a înregistrat sunetul celui de-al patrulea zbor al micuței drone la sfârșitul lui aprilie, conform NASA.

Aceasta este atât prima înregistrare audio a unui zbor pe Marte dar și prima înregistrare făcută de un rover autonom asupra unui alt aparat autonom pe o altă planetă.

În înregistrare zgomotul elicopterului nu se aude foarte bine pentru că roverul Perseverance se afla la aproximativ 80 de metri distanță iar în atmosfera marțiană ultrararefiată undele sonore nu se propagă la fel de ușor ca pe Terra. Însă "puținul care aude este o surpriză foarte plăcută", a comentat planetologul David Mimoun.

"Am desfășurat teste și simulări care ne-au arătat că microfonul (roverului Perseverance n.r.) abia dacă va capta sunetul elicopterului, pentru că atmosfera lui Marte oprește propagarea undelor sonore. Am avut noroc că am putut înregistra elicopterul de la o asemenea distanță. Această înregistrare reprezintă o mină de aur pentru înțelegerea atmosferei marțiene", a adăugat cercetătorul NASA.

Roverul Perseverance, care cântărește aproximativ 1 tonă și are dimensiunea unui mic autoturism, a călătorit 472 de milioane de kilometri în 203 zile pentru a ajunge pe Planeta Roșie. El a asolizat în Craterul Jezero, fundul unui lac demult secat cu diametrul de aproximativ 45 de kilometri, pentru o misiune științifică ce se va desfășura timp de cel puțin 2 ani.

Proiectarea și construcția acestui rover a durat 8 ani și a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Misiunea roverului Perseverance are drept obiectiv științific principal căutarea urmelor de viață microbiană din trecutul planetei Marte și studierea climei și a geologiei acestei planete.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău