VIDEO | Mesajul MEC de Ziua Profesorului: „Avem nevoie de tineri capabili să facă față provocărilor și schimbărilor timpurilor pe care le trăim”

  • 05 Octombrie 11:25
VIDEO | Mesajul MEC de Ziua Profesorului: „Avem nevoie de tineri capabili să facă față  provocărilor și schimbărilor timpurilor pe care le trăim”

Din 1994, în fiecare an, pe 5 octombrie este marcată Ziua Mondială a Educației. Cu această ocazie, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a adresat un mesaj de felicitare profesorilor și tuturor angajaților care activează în sfera educației.

Felicităm întreaga comunitate didactică din țară cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, instituită de UNESCO pentru a celebra munca lucrătorilor din învățământ.

Este o ocazie în plus de a ne exprima recunoștința pentru dedicația Dumneavoastră de a activa într-un domeniu deloc ușor și foarte solicitant, dar nespus de necesar întregii societăți.

Ce poate fi mai nobil decât de a contribui la educarea generațiilor de copii și tineri – adevăratul tezaur al țării. Avem nevoie de tineri capabili să facă față provocărilor și schimbărilor timpurilor pe care le trăim, dar mai mult decât atât, să poată construi o lume mai bună și mai tolerantă.

Cu toții ne dorim o societate pașnică, liberă și prosperă, iar rolul Dumneavoastră ca și catalizator al valorilor fundamentale necesare unei societăți democratice devine crucial.

Vă dorim resurse nesecate de inspirație, multă sănătate și copii dornici de a învăța!” se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Educației.

Ziua Mondială a Educației marchează semnarea, în 1966, a Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Această recomandare, alături de cea privind învățământul superior din 1997, constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la scară globală.

Potrivit Datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului de studiu 2023-2024, în toate instituțiile de învățământ activau circa 33.300 de cadre didactice.

În ultimii zece ani, în Republica Moldova, a scăzut de două ori numărul profesorilor de până la 30 de ani, iar la fiecare 5 ani crește cu 4% ponderea profesorilor care au peste 60 de ani. În prezent, vârsta medie a angajaților din învățământul primar și secundar general este de 50 de ani, transmite IPN. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
19,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
18
Mon
16
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău