VIDEO | Maia Sandu: „Regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza provocată de sistarea livrării de gaze”
-
30 Decembrie 2024 15:47
Regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza provocată de sistarea livrării gazelor de către Gazprom, a anunțat președinta Maia Sandu, după întrevederea din această dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care au discutat despre situația energetică. Șefa statului a declarat că Federația Rusă folosește situația energetică destabiliza Republica Moldova și pentru a deturna cursul proeuropean al țării, transmite Radio Chișinău.
După ce acum doi ani Gazprom a încetat să-și îndeplinească obligațiile contractuale și a limitat livrările de gaze către Republica Moldova, acum acesta a anunțat că va înceta să furnizeze gaze și în regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie 2025. Președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este asigurată cu gaze și întreprinde toate măsurile pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a energiei electrice. În regiunea transnistreană, însă, situația este mai complicată. Potrivit șefei statului, Guvernul și partenerii externi au propus alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept al Nistrului, dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare.
„Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare a ajutorului umanitar. Mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare. Deci vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar, repet, autoritățile fac totul pentru ca să ușureze această situație”, a spus Maia Sandu.
Maia Sandu a declarat că Federația Rusă folosește situația energetică pentru a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare și a deturna cursul european al țării, după ce a provocat conflictul de pe Nistru și a susținut regimul separatist de la Tiraspol timp de trei decenii.
„Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație, a susținut regimul timp de trei decenii și astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60% mai mic decât salariul mediu decât pe malul drept. Este clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar. Rusia își dorește încă o dată să destabilizeze situația în Republica Moldova, să creeze probleme și să influențeze alegerile din anul 2025 și bineînțeles să ne întoarcă din drumul nostru de aderare la UE”, a declarat șefa statului.
Gazprom a anunțat că nu va mai livra gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025, invocând o datorie de peste 700 milioane de dolari a companiei „Moldovagaz”, pe care tot compania rusă o controlează.