UPDATE | Protestul împotriva invalidării alegerilor s-a încheiat (FOTO/VIDEO)

  • 01 Iulie 2018 17:56
UPDATE | Protestul împotriva invalidării alegerilor s-a încheiat (FOTO/VIDEO)

Mii de persoane s-au adunat Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului la protestul organizat de opoziție. Manifestanții scandează „Jos Mafia”. Deocamdată, nici reprezentanții principalelor instituții de stat, nici cei ai PD-ului nu au comentat revedincările și mesajele oamenilor care au venit să protesteze împotriva invalidării alegerilor.

UPDATE: 17:59 Manifestanții au mărșăluit și la sediul PD, și la casa liderului formațiunii, Vlad Plahotniuc, unde edificiile erau împânzite de polițiști. Protestul împotriva invalidării alegerilor s-a încheiat. Andrei Năstase și Maia Sandu au mulțumit manifestanților pentru efortul de a veni la această acțiune și au îndemnat cetățenii să urmărească pe site-ul www.acum.md deciziile ulterioare ale Mișcării de rezistență națională. Cei prezenți au scandat la final „Bravo!” și „Unitate”. Următorul protest ar putea avea loc în august. Rezoluția adoptată urmează să fie prezentată Parlamentului European. Protestatarii pleacă din PMAN.

UPDATE: 17:30 Potestatarii au revenit în Piața Marii Adunării Centrale. Andrei Năstase a ținut un discurs. S-a scandat „La pușcărie”.

UPDATE: 16:11 Protestatarii au pornit într-un marș din Piața Marii Adunări Naționale spre strada Bulgară, 31 August, str.

UPDATE: 16:07 În Rezoluția protestului organizat de mișcarea de rezistență manifestanții au cerut: 1. Confirmarea legalității alegerilor pentru Primăria Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase. 2. Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot. 3. Demitere și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor. În cazul în care guvernarea nu va îndeplini cerințele în actuala sesiune parlamentară, comitele de rezistență vor întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică – greve, proteste permanente, blocarea instutițiilor capturate. Totodată, va fi convocată pe 26 august Adunarea generală a cetățenilor din țară și diasporă. 

UPDATE: 16:00 Jurnalista Nata Albot și-a exprimat dezamăgirea față de indiferența tinerilor care au mers la concertul organizat la UTM. „O dictatură acaparează afaceri, bănci, televiziuni, nu construiește, ea fură. Acaparează putea politică și cumpără deputați, care sunt șantajați. O dicatatură mimează reforme. Ei mimează că deschid școli, dar nu mai sunt copii care să meargă acolo. Ei mimează construcții de drumuri. O dictatură își construiește garduri. O dictatură se asigură cu cât mai multe slugi, sportivi, artiști... O dictatură are bani furați ca să angajeze troli, care distribuie minciuni. (...) Reparați drumurile, nu împărțiți cizme de cauciuc! O dictatură acaparează sistemul care trebuie să facă dreptate. Este timpul să luăm atitudine!”, a declarat Nata Albot.

UPDATE: 15:45 „Acest miting de protest este nu doar pentru Chișinău este pentru viitorul generațiilor următoare. Vă invit ca în fiecare sat să vă organizați, să faceți celule ale rezistenței noastre populare. Vă îndemn, în numele unei vieți demne, să edificăm în fiecare sat o celulă a rezistenței. Prin instituirea votului mixt, prin anularea alegerilor, Plahotniuc-Dodon încearcă să ne transforme în sclavi”, a declarat Andrei Năstase, liderul partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” și primarul ales al Capitalei. 

El a îndemnat și cetățenii din diasporă să creeze celule de rezistență. 

UPDATE: 15:20 Scriitor, publicist Vitalie Ciobanu: Toți guvernații din 91 până în prezent au promis marea și sarea, toate promisiunile s-au spart ca un balon de săpun. Întâmplarea din 19 iunie, când judecătoarea a anulat votul, a fost culmea batjocorii la adresa acestui popor. „Trăim un 7 aprilie juridic. N-am m-ai trăit un asemenea spirit de angoasă. Valeriu Boboc a fost omorât, călăii încă nu și-au primit pedeapsa. (...) Singura soluție e să ne adunăm forțele, să ne solidarizăm, să umplem piețele și atunci regimul va pica”, a declarat Vitalie Ciobanu. 

UPDATE: 15:03 Igor Munteanu: Au fost declarații de la Bruxelles, de la Washington și ar fi trebuit să se oprească, totuși trei instanțe au invalidat un vot absolut corect și liber. Nu s-ar fi întâmplat aceasta dacă reforma justiției nu ar fi fost mimată. „ R. Moldova a devenit un bolnav al Parteneriatului Estic, pentru că nu mai are credibilitate în exterior, nu există încredere în ceea ce zice guvernul. Guvernul este disfuncțional, justiția se supune intereselor de grup, acesta e diagnosticul pe care îl pun partenerii noștri, care cred în viitorul RM, dar au nevoie de un guvern legitim”, a mai spus fostul ambasador în SUA.

UPDATE 14:46 Istoricul Octavian Țîcu: În piață miroase a Libertate! (...) Am ales un viitor românesc european. În Basarabia au fost nenumărate mișcări de rezistență. (...) Jos Dictarura. „Noi suntem un popor care a lupta și rezistat întotdeauna. Acum 100 de ani ne-am ridicat flămânzi săraci și analfabeți pentru a schimba un regim care nu era firesc identității noastre și am ales un viitor românesc european”, a declarat istoricul.

Potrivit lui Octavian Țâcu, este un început care va mătura toată clasa politică care nu trebuia să existe după 1991. „Vrem ca votul nostru să fie validat! (...) Nu vrem să intrăm în campania pentru parlamentare cu un vot mixt în care șori, lenci, sau plahotniuci vor cumpăra votul sau vor anula prin instanță votul nostru. Jos votul mixt!”, a declarat istoricul.

UPDATE: 14:42 „Mai departe trebuie rezistăm, să nu ne lăsăm intimidați de regim. Trebuie să acționăm acum, să ne opunem dictaturii. Am lansat o mișcare de rezistență națională. Să ne organizăm în toată țară pentru a informa cetățenii despre pericolul regimului autoritar. Trebuie să fim mulți și solidari. Să demascăm toate schemele de corupție. Să nu ne mai uităm la televiziunile lui Plahotniuc și Dodon. Să ne protejăm de propagandă. Să nu le permitem să ne dezbine. Puterea dictatorilor crește din frica și indiferența poporului. Să luptăm împreună împotriva nedreptății. Să le dovedim că putem rezista. Oprim dictatorul. Noi nu cedăm!”, a mai afirmat lidera PAS

UPDATE: 14:32 Lidera PAS, Maia Sandu: Vom protesta pașnic. Cerem poliției să apere protestatarii. „Este prima dată de la Independență când alegerile au fost anulate, iar instituțiile statului au îndeplinit ordinele abuzive ale lui Plahotniuc. Aceasta înseamnă începutul dictaturii. Regimul a declarat război democrației. Ne confruntăm cu un regim autoritar”, a declarat Maia Sandu. 

UPDATE: 14:31 Organizatorii mitingului susțin că au venit la protest pentru a-și apăra dreptul fundamental de a vota, de a schimba o guvernare care nu ne reprezintă. 

La ora 15.30 va avea loc un marș simbolic împotriva dictaturii.

UPDATE: 14:26  Au loc proteste simultane și în diaspora - Marea Britanie, Irlanda, Spania, Italia.

UPDATE: 14:15 Protv.md scrie că manifestanții au lipit pozele judecatorilor care au declarat nule alegerile de la Chisinau pe o pancartă numind-o „Lista rușinii”. Manifestanții sunt veniți din mai multe localități din Republica Moldova, Strășeni, Râșcani, Drochia, Fălești, nu doar din Chișinău, unde au fost anulate alegerile. Ei poartă pancarte cu fotografiile și numele judecătorilor care au invalidat scrutinul din Chișinău.

Comitetul de rezistență națională, format ca urmare a invalidării alegerilor pentru Primăria municipiului Chișinău, a convocat, astăzi, 1 iulie, o nouă amplă acțiune de protest împotriva deciziilor instanțelor de judecată din R.Moldova împotriva declarării nelegitime a scrutinului și ingerința politică în justiție a actualei guvernări.

Manifestația „Oprim dictatorul” a demarat, la ora 14.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Capitală, sute de persoane fiind deja prezente. Comitetul de rezistență națională revendică validarea alegerilor, anularea sistemului mixt de vot, precum și demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au anulat scrutinul, în frunte cu președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să creeze celule de rezistență cetățenească în fiecare localitate și chiar întreprindere.

În ajun, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a reiterat acuzațiile la adresa guvernării, care ar fi influențat deciziile instanțelor de judecată pentru a fi invalidate alegerile locale din Capitală. El a mai acuzat de obediență Comisia Electorală Centrală, decis ca următoarele alegeri pentru funcția de primar al Chișinăului să aibă loc o dată cu scrutinul local din iunie 2019.

Potrivit jurnal.md, mai multor locuitori din teritoriu le-a fost îngrădit accesul de a participa la protest, cursele Strășeni-Chișinău fiind amânate fără explicații. În același timp, potrivit zdg.md, mai multe persoane semnalează că transportul din raioane nu circulă spre Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău