VIDEO | Jaful de pe Bâc sau casa boierilor țării; Construcția clădirii Moldovagaz – de la Voronin la Andronachi /INVESTIGAȚIE

  • 31 August 2022 09:29
VIDEO | Jaful de pe Bâc sau casa boierilor țării; Construcția clădirii Moldovagaz – de la Voronin la Andronachi /INVESTIGAȚIE

Timp de aproape 20 de ani, mai exact din 2001 până în 2018, toate guvernările R. Moldova au stors pe căi ilicite milioane de lei din construcția noului edificiu al SA „Moldovagaz” de pe strada Pușkin 64, din Chișinău, care ar fi costat aproape 600 de milioane de lei, conform evidenței contabile a întreprinderii. Până în 2018, toți șefii companiei moldo-ruse au solicitat de la ANRE să introducă aceste cheltuieli în tariful la gaze pentru consumatorii finali. Infracțiunea nu a ieșit la iveală „mulțumită” unui fost procuror de la PCCOCS, care a ascuns toate documentele în favoarea acuzării. Despre povestea acestei clădiri, Jurnal.md a realizat filmul „Jaful de pe Bâc sau casa boierilor țării”, scrie jurnal.md.

În mare parte, lucrările de construcție a noii clădiri a „Moldovagaz” s-au desfășurat fără un antreprenor general sau sub conducerea lui Gheorghe Andronachi, moșul controversatului Vladimir Andronachi, anunțat astăzi în căutare, fiind acuzat în dosarele „Frauda bancară” și „Metalferos”.

Astfel, toți participanții la licitații erau puși în situația de a-și găsi pile la compania-beneficiar. Pentru a câștiga o licitație, aceștia erau nevoiți să împartă sume importante din costul proiectului cu șefii companiei sau unii politicieni care aveau influență asupra conducerii „Moldovagaz”. Schemele ilegale erau trecute cu vederea de procurorii din toate guvernările. Mai mult, în cele din urmă, un vestit procuror subordonat PD a ascuns timp de șase ani toate documentele cu privire la construcția acestei clădiri.

Continuare aici

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău