VIDEO | Insula care a mărit suprafața României cu 6 kilometri pătrați

  • 20 Iunie 2017 13:34
VIDEO | Insula care a mărit suprafața României cu 6 kilometri pătrați

Suprafața României a crescut cu șase kilometri pătrați în ultimii 47 de ani. Explicația? Două insule din Deltă s-au unit în ultimii ani, iar specilialiștii cred că și în viitor vom câștiga din ce în ce mai mult pământ.

Acum peste 150 de ani, au fost inundații nemaivăzute în județul Tulcea. După retragerea apelor, aluviunile aduse de ele au format insula Sacalin. Acum, încă șase kilometri pătrați de pământ au ieșit la suprafață. Iar expansiunea nu se oprește aici, spun experții, transmite Digi24.

Avem aici cazul unei rupturi a insulei cordon petrecută în anul 2013, în iarna lui 2012 spre 2013, moment în care insula a fost ruptă pe distanța a trei kilometri, datorită unei furtuni foarte puternice. Ulterior acestui eveniment, insula s-a reconstruit gradat,” explică Răzvan Mateescu, cercetător științific, INCDM "Grigore Antipa", Constanța.

Anul acesta, malurile rupte s-au reunit așa că, în prezent, se poate merge pe jos de la gura Sfântul Gheorghe până în capătul insulei Sacalin.

Insula Sacalin este complet închisă publicului din 1938. Este arie protejată pentru că acolo trăiesc peste 200 de specii rare.

„Am interzis acolo accesul oricărei persoane, decât cei care pot declara că intră acolo pentru interes științific,” precizează Valentin Sidorencu, primarul localității Sf. Gheorghe, Tulcea.

Cercetătorii de la Institutul "Grigore Antipa" susțin că Sacalin nu este singura insulă care se modifică și care poate mări teritoriul țării noastre. În reevaluarea teritorială făcută de Agenția Națională de Cadastru a fost omis un alt teritoriu nou: o insulă din golful Musura, Tulcea, insula K, apărută în urmă cu 15 ani.

La zona de nord de jetele (n.r., diguri) de la Sulina, jetele care funcționează ca o barieră, nisipul a fost blocat și el a început să se depună. Încet, încet această insula s-a creat. Este o insulă care este împărțită între noi și ucraineni,” spune Simion Nicolaev, directorul INCDM "Grigore Antipa", Constanța.

Insula K apare și pe hărțile făcute din satelit.

Toate aceste modificări, susțin specialiștii, se datoarează curenților din Marea Neagră care aduc sedimente pe care le depun în diferite zone, foarte aproape de țărm.

Suprafața României se modifică în timp și datorită modificării cursului Dunării și Prutului, Tisei și Mureșului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău