VIDEO | Încălzirea prin intermediul sistemului centralizat este mai eficientă pe timp de criză, susține Guvernul Republicii Moldova

  • 21 Septembrie 2022 11:42
VIDEO | Încălzirea prin intermediul sistemului centralizat este mai eficientă pe timp de criză, susține Guvernul Republicii Moldova

„Circa 30 de instituții publice din municipiul Bălți sunt în proces de reconectare, în această perioadă, la sistemul centralizat de termoficare, urmare a deciziei Guvernului. Printre acestea sunt clădirile Spitalului, Centrului de transfuzie a sângelui, Curții de apel, Procuraturii, Universității „Alecu Russo”, Primăriei și altele”, se arată într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

În cazul unor instituții, precum ar fi Direcția de arhivă Bălți, sunt instalate puncte termice individuale, ce permit reglarea automată și manuală a temperaturii în clădire, precum și în fiecare birou sau etaj. Asemenea puncte termice individuale au fost instalate și în 130 de blocuri de locuit din Bălți, cu ajutorul unor finanțări externe. În trei ani, 2/3 din sectorul rezidențial din oraș urmează să fie cuprins în proiectul de modernizare a sistemului de termoficare, cu trecere la sistemul de distribuție pe orizontală.
 
„În urma acestor reconectări, are loc utilizarea eficientă a combustibilului primar - gazele naturale. Este mult mai eficient a le arde în cogenerare, pentru a produce și energie termică, și energie electrică, concomitent”, susține directorul interimar al CET Nord din Bălți, Marian Brânză.
 
Anul trecut, în blocul în care locuiește bălțeanul Sergiu Meleca a fost schimbat sistemul de încălzire. Cel tradițional pe verticală a fost înlocuit cu unul modern, pe orizontală. Iar, în consecință, facturile au fost cu 30-40% mai mici. Pe lângă asta, în apartamente a apărut și apa caldă centralizată, care a lipsit aproape 30 de ani. „Fiecare proprietar de apartament reglează temperatura pe panoul de pe scară, așa cum crede el că este mai bine”, povestește Sergiu Meleca.
 
Guvernul are ca prioritate eficientizarea sectorului energetic. Potrivit directorului general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, resursele existente trebuie să fie utilizate în cel mai eficient mod.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău