VIDEO | Încă 37 de persoane tratate de COVID-19 au fost externate din instituțiile medicale

  • 15 Aprilie 2020 10:43
VIDEO  | Încă 37 de persoane tratate de COVID-19 au fost externate din instituțiile medicale

Încă 37 de persoane tratate de COVID-19 au fost externate din instituțiile medicale, bilanțul celor vindecați în Republica Moldova ridicându-se la 171. Totodată, 183 de pacienți confirmați cu noul coronavirus sunt în stare gravă. Anunțul a fost făcut, la briefingul de dimineață, de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Tot astăzi au mai fost raportate încă două decese provocate de noul coronavirus, astfel că numărul total al cazurilor letale urcă la 43.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate 1934 de cazuri de infecție cu COVID-19. Dintre acestea, 1799 au fost confirmate prin teste de laborator. În cazul a 135 de persoane, teste nu au fost efectuate, diagnosticul fiind confirmat de către medicul de familie în baza unei fișe epidemiologice, a precizat experta oficiului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Stela Grigoriță. Acești pacienți, de regulă, prezintă forme ușoare de infecție și sunt tratați la domiciliu, fiind consultați la telefon de medicii de familie.

„Republica Moldova, de rând cu alte țări ale lumii, este obligată în decurs de 48 de ore să raporteze Organizației Mondiale a Sănătății două compartimente: cazurile care sunt confirmate de laborator și cazurile COVID confirmate clinico-epidemiologic, atunci când există clar legătura cu un caz confirmat COVID. Deci, pentru a raporta aceste cazuri sunt criterii foarte clare și medicul de familie, atunci când are în tratament la domiciliu o persoană COVID, este obligat să respecte definițiile de caz, astfel încât să avem date calitative.”

Aproape 30 la sută din numărul total al celor infectați cu noul tip de coronavirus sunt angajați din sistemul de sănătate. Mai exact, este vorba de 485 de persoane. Dintre aceștia 123 sunt medici, 178 – asistenți medicali, 30 – felceri, un paramedic, nouă farmaciști, iar 144 de persoane fac parte din personalul auxiliar.

Profesorul universitar, Tiberius Holban, care activează în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, a menționat că în cadrul instituției, de la înregistrarea primului caz de COVID-19, au fost internați în total 207 pacienți, iar 100 au fost deja au fost tratați. El a atenționat că patologia infecțioasă este o amenințare la adresa omenirii, de aceea toate țările lumii trebuie să fortifice sistemul medical.

„Trebuie să ne întoarcem cu fața către bolile infecțioase, să fortificăm capacitățile noastre și, desigur, că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase trebuie să rămână unul strategic, trebuie fortificat la toate compartimentele: laborator, saloane tehnologii.”

Cele mai multe cazuri de infecție cu COVID-19 sunt înregistrate în municipiul Chișinău – 570. Urmează raioanele Soroca și Ștefan Vodă, cu 192 și, respectiv, 187 de cazuri. În regiunea transnistreană au fost înregistrate, până acum, 165 de cazuri de COVID-19.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău