VIDEO | Guvernul României aprobă ajutorul umanitar de 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova. Ludovic Orban: În Basarabia este o penurie de astfel de materiale și trebuie să ne arătăm solidaritatea

  • 30 Aprilie 2020 19:54
VIDEO | Guvernul României aprobă ajutorul umanitar de 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova. Ludovic Orban: În Basarabia este o penurie de astfel de materiale și trebuie să ne arătăm solidaritatea

Guvernul României aprobă joi, în ședință, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 16.500.000 de lei sau 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea unui ajutor umanitar medical cu titlu gratuit, necesar în lupta anti-COVID, pentru Republica Moldova, informează Agerpres.

Prim-ministrul de la București, Ludovic Orban, a acceptat introducerea pe ordinea suplimentară a ședinței de Guvern a unui proiect de HG, propus de MS.

"Domnule prim-ministru, (...) vă adresăm rugămintea să fiți de acord cu introducerea pe lista suplimentară a agendei de lucru a ședinței Guvernului a proiectului de hotărâre pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, în vederea acordării de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova. Prin acest proiect se aprobă o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății (...) cu suma de 16.500.000 lei destinată Rezervei pentru situații speciale a Ministerului Sănătății, respectiv achiziției de medicamente, dezinfectanți, dispozitive medicale și materiale sanitare necesare prevenției și tratării afecțiunilor asociate COVID-19, pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, în cadrul ședinței de Guvern.

Șeful Executivului a punctat că este foarte important ca într-un timp cât mai scurt, săptămâna viitoare, să fie finalizate procedurile în vederea transmiterii materialelor, echipamentelor, substanțelor și medicamentelor care vor fi donate cetățenilor moldoveni.

"Este mare nevoie, în Basarabia este o penurie de astfel de materiale și cred că noi, acum, după ce am reușit să stabilizăm situația de la noi, trebuie să ne arătăm solidaritatea către Republica Moldova", a spus Orban.



În context, premierul Ludovic Orban i-a informat pe colegii din Guvern despre participarea, joi, la Iași, la plecarea unei echipe medicale formate din 42 de medici și asistenți în Republica Moldova, unde vor ajuta la tratarea persoanelor cu COVID-19.

"Astăzi am fost la Iași, unde am fost alături de o entuziastă și foarte frumoasă echipă de cadre medicale, medici și asistente care, în mod voluntar, au plecat pentru o misiune de ajutorare a fraților noștri de peste Prut, care timp de 15 zile vor lucra în spitalele din Chișinău, Cahul și Bălți pentru a trata pacienții din Republica Moldova și pentru a susține sistemul de sănătate greu încercat din țara soră de peste Prut", a adăugat Orban. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău