Vladimir Putin a semnat decretul de adoptare a amendamentelor la Constituție care-i permit să conducă până în 2036

  • 03 Iulie 20:00
Vladimir Putin a semnat decretul de adoptare a amendamentelor la Constituție care-i permit să conducă până în 2036

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret pentru punerea în aplicare a pachetului de amendamente la Constituția Federației Ruse care îi vor permite să se mențină la putere până în 2036, informează dpa, preluat de Agerpres.

Amendamentele intră în vigoare din 4 iulie, conform decretului publicat pe site-ul Kremlinului.

"Cetățenii Rusiei au ales și, în conformitate cu această decizie, am semnat un decret privind publicarea oficială a Constituției cuprinzând amendamentele", a declarat Putin în timpul unei întâlniri televizate cu oficiali ruși de rang înalt.

Setul de amendamente a primit o aprobare zdrobitoare la referendumul organizat săptămâna aceasta, cu peste trei sferturi de voturi favorabile, potrivit datelor oficiale.

Observatorii independenți sub auspiciile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitați de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot din timpul referendumului, chiar dacă Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidențiale și alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Rusia să ancheteze asupra neregulilor denunțate că ar fi avut loc în timpul referendumului, inclusiv votul multiplu și încălcarea confidențialității votului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat cu privire la aceste acuzații că Rusia va ignora criticile străine la amendamente. "Rusia este și va rămâne angajată în primul rând față de suveranitatea națională", a spus Peskov în comentarii transmise de agenția de presă TASS. "Nu suntem dispuși să ținem cont de așa-zisele îngrijorări și nu vom face acest lucru", a afirmat el.

Amendamentele îi permit lui Vladimir Putin să candideze de încă două ori și consolidează puterea legislativă a guvernului, dominat de partidul Rusia Unită, loial lui Putin.

Ele mai introduc în Constituție unele principii conservatoare dragi președintelui - credința în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învățământul patriotic - precum și garanții sociale, ca indexarea pensiilor.

De asemenea, în conformitate cu noua revizuire a Constituției, principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, nu va putea candida pentru funcția de președinte al țării în următorii 15 ani, în condițiile în care acum orice candidat la prezidențiale trebuie să fi trăit în Rusia timp de cel puțin un sfert de secol.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
28
Nori împrăștiați
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
20
Fri
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău