VIDEO | Fost ofițer SIS, dezvăluiri despre tentativele Federației Ruse de a destabiliza situația din R. Moldova în anii 1992, 2003, 2005, 2014, 2022 și 2023: Ofițeri GRU, genți cu dolari, găgăuzi antrenați militar în Rusia
-
03 Martie 2023 14:37
Federația Rusă a avut, de-a lungul anilor, mai multe tentative de a destabiliza situația și de a răsturna guvernările R. Moldova, republica noastră rezistând doar datorită acțiunilor întreprinse de angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI), scrie Ziarul Național.
Deputatul Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a dezvăluit joi, 2 martie, de la tribuna centrală a Parlamentului, câteva dintre aceste tentative, în unele dintre care a participat personal, în calitate de ofițer al SIS.
„În 1992 a fost primul atac sângeros al rușilor împotriva R. Moldova. Acest război pornit de ruși, nu de separatiști, etnici moldoveni, a transformat Nistrul într-un râu de sânge și de gloanțe. Ulterior, în 2003, a venit Federația Rusă cu acel plan Kozak. Președintele de atunci, Vladimir Voronin, a refuzat într-o ultimă clipă să semneze. Cunoaștem că atunci Putin se îndrepta spre avion și s-a întors din drum. Ulterior, primele alegeri după acel eveniment au fost în 2005 și în 2005 rușii au încercat să răstoarne regimul constituțional și să-l înlăture pe Voronin de la putere. Atunci a avut loc o operațiune diversionistă de răsturnare a guvernării”, a declarat Andrian Cheptonar.
Deputatul a precizat că în anul 2005 era „un tânăr ofițer al Serviciului de Informații și Securitate” și a participat la operațiunea de curmare a acestei diversiuni rusești, de aceea vorbește în cunoștință de cauză, din propria experiență.
„Deci, 30 de ofițeri GRU, tehnologi politici ruși au venit în R. Moldova în 2005, cu câteva luni înainte de alegeri și au început să pregătească terenul pentru a răsturna guvernarea și a deturna alegerile. Au desfășurat campanii de intimidare a liderilor politici, care nu se aliniau intereselor Moscovei. Pe 17 februarie 2005, a avut loc o operațiune a SIS și a MAI de curmare a acestui atac al rușilor asupra democrației din R. Moldova.
Am participat și eu în această operațiune și pot să vă spun că în toate raioanele republicii au fost reținuți circa 30 de cetățeni ruși. Eu am participat la operațiunea din Călărași. Era o doamnă din Federația Rusă care avea la ea geantă cu dolari americani, a fost prima și unica dată în viață când am văzut o cantitate așa mare de bani. În Călărași lucrau pentru ea circa 20 de cetățeni moldoveni, care erau angajați și plătiți. În aceeași zi, dimineața, a fost stopat trenul Moscova – Chișinău la intrarea în R. Moldova. Trenul era plin de persoane cu o constituție sportivă, diversioniști ruși. Toți au fost mutați în câteva vagoane, acestea au fost desprinse de garnitura trenului, au fost înconjurate de ofițeri, luptători ai R. Moldova, seara au fost atașate înapoi trenului și au fost trimiși în Federația Rusă”, a dezvăluit Andrian Cheptonar, scrie sursa citată.
Aceeași sursă a adăugat că tot atunci au fost stopate mai multe autocare, la fel pline cu diversioniști cu o constituție sportivă care veneau în R. Moldova pentru a pregăti terenul ca să facă dezordini în masă.
„Acel lucru nu le-a reușit, pentru că, în 2005, SIS și MAI au reușit să deconspire și să lupte împotriva acestei operațiuni. Mai târziu, în 2014, în timp ce în Ucraina începea prima fază a războiului, când a fost ruptă Crimeea și au început evenimentele sângeroase din regiunea Donbas, Moscova a început să facă în R. Moldova exact același tip de operațiune specifică ei. Au încercat să facă o conexiune între UTA Găgăuzia și proiectul lor „Novorossia”. Dacă țineți minte, în Odesa la fel au avut loc provocări sângeroase, organizate de către Kremlin, s-a încercat această deturnare și în UTA Găgăuzia. În Găgăuzia a fost fondată o așa-zisă gardă populară pe modelul așa-zișilor opolocențî, cum erau creați în Ucraina. În mai, sub egida FSB și GRU, a fost fondat un centru de pregătire militară a etnicilor găgăuzi în Federația Rusă. Acolo, tinerii noștri găgăuzi au beneficiat de pregătire de foc, de asalt, lupte de stradă, construire de baricade. Atunci, la fel datorită unor acțiuni specifice care nu au fost comunicate public, dar și datorită faptului că Ucraina a rezistat și în Odesa nu a existat acea aprindere a războiului, R. Moldova la fel a rezistat. Dar Federația Rusă și în 2014 a încercat să declanșeze evenimente sângeroase în R. Moldova”, a explicat fostul ofițer SIS.
Deocamdată Federația Rusă nu a venit cu vreo reacție la dezvăluirile făcute de către Andrian Cheptonar în plenul legislativului.