VIDEO | Explozie masivă în apropierea unui oraș rusesc care găzduiește o uzină de producție de rachete

  • 08 Februarie 09:32
VIDEO | Explozie masivă în apropierea unui oraș rusesc care găzduiește o uzină de producție de rachete

O explozie puternică a luminat cerul nopții pe 7 februarie în apropiere de Votkinsk, un oraș situat la aproximativ 1.000 de kilometri est de Moscova, unde se află o unitate de producție militară rusă, transmite Radio Europa Liberă.

Locuitorii din Votkinsk au raportat că o explozie puternică a avut loc în apropierea orașului și au postat pe rețelele de socializare videoclipuri în care se vedeau flăcări înalte și o strălucire galbenă masivă la orizont.

Alte mesaje au precizat că explozia a avut loc la Uzina de Construcții de Mașini din Votkinsk, care produce unele dintre cele mai sofisticate rachete ale armatei ruse, inclusiv tipurile pe care aceasta le-a folosit împotriva Ucrainei.

Explozia a fost raportată și de TASS, care a citat serviciile de urgență, potrivit cărora ar fi vorba despre un „test programat al motoarelor de rachete” la uzină.

„Aceasta nu este o urgență, [ci] un [eveniment] planificat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Situații de Urgență, citat de agenția de presă de stat rusă.

Pe site-ul ministerului nu există însă nicio indicație privind un test planificat pe site-ul ministerului.

Nu există detalii despre victime.

La sfârșitul anului 2023, uzina din Votkinsk a publicat 19 contracte guvernamentale pentru producția de componente pentru arme nucleare. Președintele rus Vladimir Putin a vizitat uzina în 2011, pe când era prim-ministru. O postare de pe site-ul Kremlinului de la acea vreme spunea că uzina avea 23 de ateliere pentru „producție cu destinație specială” și avea 250 de angajați.

Uzina din Votkinsk este situată la 50 de kilometri de Izhevsk, capitala regiunii Udmurtia. Aceasta produce secțiuni și platforme de focoase pentru sistemele de rachete Topol-M, Yars și Bulava, precum și componente pentru rachetele Iskander, potrivit site-ului Kremlinului.

„Uzina dumneavoastră este una dintre cele mai importante întreprinderi din industria de apărare a Rusiei”, a declarat Putin la momentul vizitei sale din 2011.

„Toată lumea știe – și mai ales dumneavoastră – că uzina Votkinsk este una dintre întreprinderile cheie din industria de apărare a Rusiei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău