VIDEO | Delfini și lei de mare, antrenați într-o bază militară din SUA pentru operațiuni de spionaj și salvare

  • 01 Mai 2019 13:20
VIDEO | Delfini și lei de mare, antrenați într-o bază militară din SUA pentru operațiuni de spionaj și salvare

O balenă beluga a fost găsită săptămâna trecută în apropiere de Norvegia și se crede că era antrenată de forțele militare rusești. Dar nu este singurul soldat cu înotătoare din ocean. Forțele navale ale SUA antrenează delfini și lei de mare încă de la războiul din Vietnam, pentru că ”nicio tehnologie nu este atât de bună ca animalele”, după cum se arată, oficial, pe site-ul Programului de Antrenament al Mamiferelor Marine al US Navy.

Forțele navale ale SUA antrenează delfini și lei de mare încă de la războiul din Vietnam, pentru că ”nicio tehnologie nu este atât de bună ca animalele”, după cum se arată, oficial, pe site-ul Programului de Antrenament al Mamiferelor Marine al US Navy.

În program sunt la ora actuală 70 de delfini și 30 de lei de mare, la baza navală din San Diego, California, antrenați să caute obiecte și să patruleze în zonele restricționate ale oceanului, scrie The Guardian

Nu este o surpriză că SUA și Rusia au apelat la mamifere marine să opereze căutări în ocean. Delfinii și leii de mare sunt inteligenți și ușor de dresat, și simțurile lor naturale depășesc orice capabilitate a unei mașini sau a unui computer construit de om. În 2012, US Navy a anunțat că va înlocui programul mamiferelor marine cu roboți. Peste 90 de milioane de dolari au fost alocate cercetării pentru acest lucru, și roboții ar fi trebuit să fie puși în funcțiune în 2017, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

În afară de abilitatea de a se scufunda la adâncimi foarte mari, delfinii au capacități de ecolocație, ceea ce le permite să detecteze mine care sunt amplasate la adâncime. Leii de mare văd foarte bine și i-au ajutat pe militari să găsească echipamente pierdute. 

28 de milioane de dolari costă programul de antremanemt al mamiferelor marine militare, dar fondurile publice nu au fost cheltuite degeaba. Delfinii și leii de mare au fost folosiți în misiuni în Golful Persic, unde au căutat mine în timpul războaielor din Golf. 

Deși mulți laudă contribuția animalelor în salvarea vieților oamenilor, programul Forțelor Navale Americane nu a fost lipsit de controverse, apărătorii drepturilor animalelor susținând că este inuman să fie ținuți delfinii și leii de mare în captivitate. În 1990 au existat chiar și zvonuri că americanii au dresat delfini să ucidă scafandrii inamici. Forțele navale americane au negat aceste acuzații, argumentând că este imposibil să antrenezi delfini să fie agresivi. 

sursa: digi24

sursa video: AiirSource Military 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău