VIDEO | De Ziua României, șapte românce au mers la Paris ca să-și compare iile cusute cu „La Blouse Roumaine”, de Matisse
-
01 Decembrie 2019 16:05
Inspirate de renumitul tabloul al lui Henri Matisse „La Blouse Roumaine”, expus la Muzeul Pompidou din Paris, șapte românce au fost admirate de către vizitatori, de diferite naționalități, fiind îmbrăcate în ii, cusute cu mâna lor, reproducând motivul iei pe care îl poartă personajul pictat.
Într-un video postat pe pagina de Facebook SEMNE CUSUTE, un grup online de oameni pasionați de țesătura și modelul portului țărănesc românesc, femeile ajunse la Paris, în incinta muzeului, povestesc, fiecare în parte, despre munca depusă la cusut, despre timpul dedicat până să-și vadă cămășile gata, dar și despre însemnătatea ornamentelor cusute.
„Lecție de artă vie astăzi la Pompidou. Surpriză pentru sute de vizitatori, bucurie pentru ghizi și profesori care au avut șansa să înteleagă ce l-a inspirat pe Matisse. Complimente și felicitări! Fiecare camașă e unică iar „plansa” este în văzul lumii, la îndemâna tuturor. Cine mai are chef să picteze cu acul?”, scrie creatoarea grupului, Ioana Corduneanu.
„Sunt aici, ca să compar munca mea de luni de zile cu tabloul făcut de Matisse, care m-a inspirat”, spune una dintre meșterițele românce.
Viziitatorii muzeului, surprinși și curioși de migala cu care au fost facute iile, au admirat lucările și nu au ezitat să filmeze cu telefoanele mobile momentul inedit, de la muzeu.
Sursă de inspirație a multor pictori, ia romănească a avut o carieră internațională. Henri Matisse (1869 - 1954) este pictorul francez care a făcut celebră ia romănească. Picura lui care o putem găsi astăzi in Muzeul Pompidou din Paris a devenit simbolul identității romănești și în mod particular a feminității romănești. Matisse desăvârșește în aprilie 1940 „La Blouse Roumaine“, după o muncă asiduă de 6 luni și de un lung process de simplicare. Fuziunea liniilor, culorile tari care se armonizau au creat un tablou care avea să aducă în atenția lumii superba ie românească, pe care o purtaseră cu atâta mândrie reginele și prințesele Casei Regale a României.
sursa foto: semne cusute