VIDEO | Prima conferință interguvernamentală Uniunea Europeană – R. Moldova, un moment istoric pentru țara noastră

  • 25 Iunie 08:27
VIDEO | Prima conferință interguvernamentală Uniunea Europeană – R. Moldova, un moment istoric pentru țara noastră

Prima conferință interguvernamentală Uniunea Europeană – R. Moldova, care are loc astăzi la Luxembourg și care marchează deschiderea oficială a negocierilor de aderare, reprezintă un moment istoric pentru țara noastră, a subliniat vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, negociatoruk-șef din partea Chișinăului. Conferința interguvernamentală este o reuniune în care se iau decizii în procesul de negociere între statele membre UE și țara candidată la aderare, transmite Radio Chișinău.

 
La prima conferință, țara candidată acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima conferință interguvernamentală reprezintă un moment solemn, de începere a negocierilor de aderare, un moment istoric pentru țara noastră. La reuniunea din 25 iunie vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE, la nivel de miniștri pentru afaceri externe sau afaceri europene, și noi în calitate de țară candidată. Delegația R. Moldova va fi reprezentată de premierul Dorin Recean, iar întrunirea va fi prezidată de ministra afacerilor externe a Belgiei, țara care deține președinția UE.”, a declarat Cristina Gherasimov.

Cadrul de negociere stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu UE, iar poziția generală de negociere este un document în care R. Moldova acceptă acest cadru, a explicat șeful Biroului pentru integrare europeană, Ghenadie Marian:

„La prima conferință se adoptă cadrul de negociere. Acesta stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu țara noastră, procedurile de luare a deciziilor în Consiliul UE, modalitățile de evaluare a implementării reformelor, ce se întâmplă când țara nu progresează sau face regrese.

Poziția generală de negociere este un document în care R. Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile și liniile directoare stabilite în cadrul de negocieri”.

După conferința de astăzi, ne va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă - de screening bilateral, care este baza pentru negocierile propriu-zise.  

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,63 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
26
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău