INTERVIU | Siegfried Mureșan: „Începerea negocierilor de aderare la UE reprezintă un moment pe care l-am așteptat cu toții. Este realmente o decizie istorică. Se concretizează cel mai optimist scenariu” (Audio)

  • 22 Iunie 09:56
0%
00:00:00
00:00:00

Organizarea pe 25 iunie, la Luxemburg, a primei conferințe interguvernamentale Republica Moldova - Uniunea Europeană înseamnă pentru cetățenii Republicii Moldova că Uniunea Europeană este hotărâtă să continue parcursul european al Republicii Moldova și este hotărâtă să îl continue cu viteză, spune Președintele Delegației Parlamentului European pentru Relația cu Republica Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan. Oficialul a declarat pentru Radio Chișinău că începerea acestor negocieri nu e doar o chestiune teoretică care se întâmplă la Bruxelles, ci sunt decizii care vor avea un impact pozitiv asupra vieții tuturor oamenilor din Republica Moldova. Aceste negocieri de aderare vor însemna schimbarea profundă în bine a societății din Republica Moldova, a subliniat Siegfried Mureșan.

Întrebat despre șansele ca Republica Moldova să încheie negocierile de aderare în actualul mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene, Siegfried Mureșan spune că  dacă și în următorii ani, Republica Moldova va avea o președintă proeuropeană și un guvern proeuropean credibil,  atunci negocierile vor merge rapid. Totodată eurodeputatul a subliniat că va depinde de ritmul de implementare a reformelor faptul când exact se vor încheia aceste negocieri

“Negocierile încep acum și acesta e cel mai bun lucru. Dar cred că Președinta Maia Sandu procedează foarte bine că dea acest orizont al anului 2030”.

Siegfried Mureșan a mai declarat în emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău că își propune ca membru al Parlamentului European, ca președinte al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, să susțină  negocierile de aderare ale RM cu UE și să contribuie la încheierea lor cu succes cât mai rapid. Totodată își propune obținerea unui sprijin cât mai amplu de la nivel european, inclusiv financiar de oricâte ori Republica Moldova are nevoie.

/*/*/*/*/*

Radio Chișinău: În primul rând vă felicităm pentru realegerea dumneavoastră în calitate de europarlamentar, dar și în calitate de Vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Siegfried Mureșan: Vă mulțumesc mult pentru acestea și mai ales, mulțumesc mult cetățenilor Republicii Moldova pentru susținerea constantă pe care am primit-o în ultimii 5 ani și mai ales aș dori să mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova și să îi felicit pentru faptul că au ieșit în număr mare la vot pe 9 iunie, în ziua alegerilor europarlamentare, când toți cetățenii Republicii Moldova  care sunt și cetățeni ai României au avut drept de vot, au ieșit aproape 60.000 de oameni la vot, cu 50 % mai mult decât la ultimele alegeri europarlamentare și a fost un semnal foarte important.

Am zis întregii Uniuni Europene că cetățenii Republicii Moldova sunt cetățeni europeni că ei sunt pregătiți pentru drepturile și responsabilitățile pe care le va aduce statutul de stat membru al Uniunii Europene.

Radio Chișinău: Domnule Mureșan, ați fost reales vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European, grup care a obținut mai multe locuri în Parlamentul European decât întregul bloc de dreapta la un loc. Ce priorități v-ați setat pentru noul mandat? O întrebare care vine de la cei peste 30.000 de cetățeni români care v-au votat în Republica Moldova.

Siegfried Mureșan: Păi în primul rând doresc să rămân în continuare la fel de activ, la fel de harnic, la fel de transparent și de aproape de oameni, cum am fost și în primele mele 2 mandate din Parlamentul European. Ca Vicepreședinte al Partidului Popular European, sigur influențez în mod semnificativ deciziile celei mai mari familii de partide politice la nivel european, familia de partide politice din care fac parte Partidul Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova și Partidul Național Liberal din România, partidul meu membru din România.  Deci, îmi propun să influențez în favoarea României și a Republicii Moldova, toate marile decizii la nivel european în următorii 5 ani.

În mod concret pentru Republica Moldova, știm că vor începe negocierile de aderare foarte curând până la finalul acestei luni. Îmi propun ca membru al Parlamentului European, ca președinte al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, să susțin aceste negocieri și să contribui la încheierea lor cu succes cât mai rapid. Obiectivul este parcurgerea tuturor etapelor viitoare de aderare cât mai rapid posibil. Și cel de-al 2-lea obiectiv este integrarea pas cu pas a Republicii Moldova în Uniunea Europeană în cât mai multe programe europene, chiar înainte de data finală de aderare. De asemenea, îmi propun în mod concret pentru Republica Moldova obținerea unui sprijin cât mai amplu de la nivel european, inclusiv financiar de oricâte ori Republica Moldova are nevoie. În rest, pentru România, sigur că responsabilitățile mele au fost întotdeauna legate de fondurile europene, de bugetul Uniunii Europene și pentru România îmi propun ca ă să mă implic activ pentru ca fondurile europene destinate României alocate deja până în anul 2027 să fie absorbite în totalitate și cât mai rapid. Și îmi propun ca după anul 2028, când vom avea o renegociere a tuturor fondurilor europene, să obținem sume cât mai importante pentru România și Republica Moldova.

Radio Chișinău: Dacă ar fi să ne mai oprim un pic la rezultatele alegerilor europarlamentare, cum comentați aceste rezultate? Schimbă sau nu rezultatul alegerilor raportul de forțe din Parlamentul European?

Siegfried Mureșan: Mulțumesc mult oamenilor din Republica Moldova că au dat câștig de cauză candidaților Partidului Național Liberal, că au votat lista noastră în număr mare și că noi am câștigat alegerile în Republica Moldova. A fost un semn foarte important că partidele anti europene, extremiste au obținut în Republica Moldova un număr mic de voturi. E un semnal foarte bun dat Uniunii Europene că oamenii din Republica Moldova acordă încredere în principal partidelor pro-europene.

După aceea în România, de asemenea, alegerile europarlamentare au fost câștigate de partide pro-europene.  Partidele anti europene în România au pierdut aceste alegeri și acesta a fost un semnal foarte important. Sigur, ele au reușit, din păcate, să intre în Parlamentul European, dar vreau să vă spun foarte clar un vot dat extremiștilor și anti europenilor la aceste alegeri a fost un vot pierdut, fiindcă aceste partide anti europene, odată ajunse în Parlamentul European nu pot obține nimic. Noi avem în Parlamentul European o majoritate formată din partide proeuropene, din oameni politici care cred în Uniunea Europeană și care vor lua decizii în spirit european și în următorii ani. Extremiștii anti europeni sunt izolați, sunt marginalizați în Parlamentul European și nu contează la nivel european.

Partidul Popular European a câștigat alegerile. Este familia politică proeuropeană de centru dreapta, din care fac parte, cum am spus PAS și Partidul Național Liberal din Republica Moldova și România. Faptul că Partidul Popular European a câștigat alegerile, este o veste foarte bună pentru Republica Moldova, cât și Partidul Popular European. A fost întotdeauna principalul apărător al integrării europene a Republicii Moldova. Noi am câștigat alegerile și vom forma o coaliție proeuropeană la nivelul Parlamentului European, cu celelalte forțe proeuropene.

Asta înseamnă că de la nivelul Parlamentului European, deciziile vor continua să fie pro-europene, iar cei care vor să slăbească Uniunea Europeană, care sunt aproximativ 25 % din Parlamentul European,  nu ne voi putea ține pe loc.  Ei sunt minoritari, sunt marginalizați, în plus, sunt chiar dezbinați. Deci mesajul principal este: politicile pro-europene vor continua. Ajutorul pentru Republica Moldova, va continua să vină, el se bazează pe o majoritate clară, consistentă în Parlamentul European, iar cei care doresc să încetinească procesul de integrare europeană nu vor avea câștig de cauză nici la Chișinău, nici la București, nici la Bruxelles.

Radio Chișinău: Așadar, acest nou Parlament European va avea mandat până în 2029, exact perioada în care Republica Moldova va purta negocierile de aderare. Să înțelegem că sprijinul pentru Republica Moldova va rămâne la fel de puternic și impactul asupra drumului european va fi unul benefic din partea acestui nou Parlament European.

Siegfried Mureșan: Parlamentul European va rămâne un susținător foarte puternic al parcursului european al Republicii Moldova.

În ultimii 3 ani de zile de când în Republica Moldova există președintă proeuropeană credibilă, apreciată de partenerii internaționali și de când există un guvern proeuropean credibil, de oricâte ori, Parlamentul European a fost chemat să ia o decizie privind Republica Moldova, am luat această decizie rapid, am luat-o în favoarea Republicii Moldova. Răspunsul a fost mereu pozitiv și am luat-o cu largă majoritate. Sunt convins că lucrurile vor rămâne la fel și în acest nou Parlament European.

Înainte de alegeri, toate deciziile privind Republica Moldova le luăm cu o majoritate de aproximativ 80 % pentru, cam 10 % abțineri și 10 % împotrivă. Iar cei care votau împotrivă erau oameni care nu cred în Uniunea Europeană și votau împotriva oricărei propuneri din Parlamentul European, nu aveau nimic anume împotriva Republicii Moldova. Sunt convins că și în acest Parlament vom lua decizii majore, vom lua deciziile pentru Republica Moldova cu astfel de majorități. Și așa cum în  Parlamentul trecut nu a existat niciun dușman activ al Republicii Moldova, nimeni care să militeze activ pentru oprirea parcursul european al Republicii Moldova în Parlamentul European, sunt convins că nu vor exista astfel de mesaje nici și astfel de politicieni nici acum, în acest Parlament. Republica Moldova are doar prieteni la nivel european.

Radio Chișinău: Săptămâna viitoare va avea loc un eveniment istoric pentru Republica Moldova.  Ambasadorii țărilor membre de pe lângă Uniunea Europeană au agreat de principiu cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, iar pe 25 iunie, la Luxemburg va fi organizată prima conferință inter guvernamentală R. Moldova -Uniunea Europeană. Ce va însemna acest eveniment pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi?

Siegfried Mureșan: Este un moment pe care le-am așteptat cu toții. Este realmente o decizie istorică, fiindcă știm din luna decembrie că negocierile de aderare vor începe și ne-am propus să înceapă în acest an și cel mai optimist scenariu a fost ca ele să înceapă la finalul lunii iunie. Și iată că se concretizează acest scenariu optimist.

Asta înseamnă pentru cetățenii Republicii Moldova că Uniunea Europeană este hotărâtă să continue parcursul european al Republicii Moldova și este hotărâtă să îl continue cu viteză.

Și se parcurge în fiecare etapă, cât se poate de rapid aceste negocieri de aderare vor însemna schimbarea profundă în bine a societății din Republica Moldova. Aceste negocieri ă înseamnă că legislația Republicii Moldova va fi aliniată cu legislația europeană. Legislația europeană va fi adaptată la realitățile din Republica Moldova și vom avea și în Republica Moldova noi standarde de protecție a mediului, de protecție a calității de protecție a consumatorilor, drepturi ale lucrătorilor nivel de trai european în Republica Moldova despre asta este vorba în aceste negocieri. Deci, începerea acestor negocieri e un lucru foarte bun, nu e doar o chestiune teoretică care se întâmplă la Bruxelles, ci sunt decizii care vor avea un impact pozitiv asupra vieții tuturor oamenilor din Republica Moldova.

Radio Chișinău: Când vor fi puse la dispoziția Chișinăului, fondurile de pre aderare se întreabă, mai ales agricultorii din Republica Moldova?

Siegfried Mureșan: Important este pentru Republica Moldova să vină fonduri mai puțin important este cum se numesc aceste fonduri și până acum, fondurile care vin în Republica Moldova pot fi folosite în aproape toate domeniile în care pot fi folosite și fondurile de preaderare. Singura excepție este într-adevăr, agricultura. Aici va trebui să găsim o soluție, vă spun următorul lucru, nu contează cum se numesc fondurile, contează ca ele să vină și în ultimii ani.

Uniunea Europeană a alocat pentru Republica Moldova peste un miliard de euro.

Pentru a plăti compensații la facturile, la energie, pentru infrastructura energetică, asistență macrofinanciară, din care guvernul a putut plăti cheltuieli curente ale statului, a putut face față nevoilor crescânde de investiții în domeniul securității pentru a proteja oamenii ă, trebuie stimulate investițiile economice. Deci ce încerc să spun este următorul lucru, Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova cu fonduri europene, oricând este nevoie. Sper să găsim și o soluție pentru agricultură cât mai curând.

Și aceste fonduri de pre-aderare se planifică mereu pentru o perioadă de 7 ani. Noi, în anul 2020 am planificat fondurile pentru perioada 2021-2027. Republica Moldova nu era la acel moment stat candidat și nici nu era prevăzut să devină. De aceea Republica Moldova are acum fonduri europene la dispoziție. Ele nu se numesc fonduri de preaderare, dar pot fi folosite în aproape toate domeniile, la fel ca fondurile de pre-aderare. Iar dacă e nevoie să le creștem, le vom crește și mai mult până în anul 2027. Deci, fonduri care să se și numească fonduri de preaderare cred că vor veni începând cu 1 ianuarie 2028. Înainte nu se vor numi fonduri de preaderare, dar vor avea aproximativ aceleași reguli și vor putea fi folosite în aproape toate domeniile în care voi fi folosite și fondurile de preaderare.

Radio Chișinău: După organizarea acestei prime conferințe interguvernamentale, care va avea loc săptămâna viitoare, urmează un proces tehnic dificil, negocierile pe capitole. Cu ce dificultăți anticipați că se va confrunta Republica Moldova aici?

Siegfried Mureșan: Nu m-aș gândi la dificultăți acum. E foarte bine că acest proces începe și sigur că Republica Moldova va veni cu propriul punct  de vedere, Comisia Europeană va veni cu propriul punct  de vedere. În fiecare domeniu se vor găsi soluții, variante de compromis, se va ajunge la acord, nu anticipez acum că vor exista dificultăți deosebite. Dimpotrivă, cred că e un mare succes că aceste negocieri încep. Sper să deschidem aceste negocieri în cât mai multe capitole în lunile următoare.

Radio Chișinău: Dar cât de real este ca Republica Moldova să încheie negocierile de aderare în actualul mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene. Pentru că Republica Moldova implementează de mai mult timp acordul de asociere, sunt asemenea șanse?

Siegfried Mureșan: Negocierile încep acum și acesta e cel mai bun lucru. Când exact se vor încheia aceste negocieri va depinde de ritmul de implementare a reformelor în anii următori în Republica Moldova. Dar, vă pot spune că dacă și în următorii ani, în Republica Moldova vom avea o președintă proeuropeană și un guvern proeuropean credibil, serios, atunci negocierile vor merge rapid. Consider că e foarte bine că Președinta Maia Sandu vorbește de orizontul anului 2030.  Aceasta practic acordă tuturor, reprezentanților guvernamentali și din societate din Republica Moldova și instituțiilor europene, un orizont. O dată finală va fi stabilită când încheiem negocierile, nu când le începem. Dar cred că Președinta Maia Sandu procedează foarte bine că dea acest orizont al anului 2030.

Radio Chișinău: Săptămâna viitoare, pe 27 și 28 iunie, va avea loc și summitul de vară al Consiliului European. Urmează alegerea în funcții la vârful Uniunii Europene. Pentru că Partidul Popular European pe care îl reprezentați este de departe cel mai puternic partid din Consiliul Uniunii Europene, Ce așteptări aveți?  Cine va conduce Comisia Europeană?

Siegfried Mureșan: Actuala președintă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen va fi confirmată în funcție și va conduce Comisia Europeană și în următorii 5 ani. Este firesc să fie așa, deoarece noi, Partidul Popular European, am câștigat alegerile europarlamentare și e firesc ca partidul care a câștigat alegerile să dea și președintele Comisiei Europene, adică practic, prim-ministrul Uniunii Europene. Noi am spus oamenilor în mod corect, transparent înainte de alegeri, pe cine vom instala în poziția de președinte al Comisiei Europene, dacă vom câștiga alegerile.

Și anume pe președinte actual, în funcție care a condus Uniunea Europeană foarte bine în vremuri de criză, a ținut Uniunea Europeană Unită solidară, a ajutat Ucraina, a ajutat Republica Moldova în toate aceste vremuri dificile. De aceea ea merită un al 2-lea mandat. Ea s-a prezentat drept candidate, a câștigat alegerile.

Cred că va fi și viitoarea președintă a Comisiei Europene și va conduce o majoritate a forțelor politice pro-europene.

Radio Chișinău: Domnule Mureșan, vă mulțumim mult pentru acest interviu și sper să ne auzim cu vești bune aici, la Radio România Chișinău. Mult succes!

Un interviu realizat de Ala Boțan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,85
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
6
Wed
4
Thu
3
Fri
2
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău