VIDEO | Cele mai rapide furnici aleargă cu aproape un metru pe secundă

  • 17 Octombrie 2019 20:03
VIDEO | Cele mai rapide furnici aleargă cu aproape un metru pe secundă

În dunele de nisip din Sahara de nord trăiesc cele mai rapide furnici din lume, spun cercetătorii care au cronometrat insectele.

În înregistrările video făcute de specialiști, funicile argintii pot fi văzute alergând cu viteze ce se apropie de un metru pe secundă, echivalentul vitezei unei pisici domestice care accelerează până aproape de 200 km/h.

Cu cât furnicile ating viteze mai mari, cu atât petrec mai mult timp în aer, cu toate cele șase picioare desprinse de sol. Iar la viteza maximă, insectele parcurg o distanță de 108 ori cât lungimea corpului propriu pe secundă, au stabilit biologii. Evoluția care a făcut ca furnicile din Sahara, cu denumirea științifică 'cataglyphis bombycina', să planeze practic deasupra solului are o explicație.

Spre deosebire de alte creaturi din deșert, care se ascund de căldura intensă de la miezul zilei, aceste insecte tocmai atunci ies în căutare de hrană. În toiul caniculei, furnicile ies din mușuroaiele lor în căutarea carcaselor unor ființe mai puțin norocoase care au sucombat temperaturilor insuportabile.

Pentru a supraviețui, sunt dotate cu peri argintii care reflectă razele solare, dar chiar și astfel adaptate, cu greu pot supraviețui căldurilor de 60 de grade Celsius și au nevoie de viteze impresionante și de aptitudini de orientare remarcabile pentru a găsi hrana și a se întoarce la mușuroi înainte de a deveni chiar ele victimele caniculei. Studiul este prezentat în Journal of Experimental Biology.

sursa video: The Guardian

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău