VIDEO | Ce urmează pentru luptătorii de la Azovstal care s-au predat rușilor. Soția unui soldat a vorbit despre scrisoarea primită acum 2 zile

  • 21 Mai 2022 14:04
VIDEO | Ce urmează pentru luptătorii de la Azovstal care s-au predat rușilor. Soția unui soldat a vorbit despre scrisoarea primită acum 2 zile

Azovstal, ultimul bastion apărat de forțele ucrainene în Mariupol, a intrat sub controlul Rusiei. Moscova a anunțat că oțelăria a fost "eliberată complet", după ce și ultimii militari ucraineni s-ar fi predat, iar vestea a fost transmisă președintelui Vladimir Putin. Informația nu a fost confirmată și din surse independente. Familiile luptătorilor de la Azovatal care s-au predat, se tem pentru viețile acestora.

Aproape 2.500 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal, susțin rușii, scrie digi24.ro.

Așadar, în sudul Ucrainei, lupta pentru Mariupol pare să se fi încheiat. Ultimii luptători din combinatul Azovstal au primit ordin să depună armele, lucru care pune capăt confruntărilor intense.

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov: "După 86 de zile de apărare a Mariupolului, conducerea militară a dat ordinul de salvare a vieților și a sănătății militarilor garnizoanei și de a înceta apărarea orașului".

Mesajul transmis de comandantul Batalionului Azov pecetluiește soarta ultimului punct de rezistență ucraineană din Mariupol. După lupte feroce, probabil cele mai intense din Ucraina, soldații din combinatul Azovstal au primit ordin să depună armele.

Denis Prokopenko - comandantul Batalionului Azov: "Indiferent de luptele grele, apărarea perimetrului și absența proviziilor, am subliniat mereu care au fost pentru noi cele mai importante trei condiții: civilii, răniții și morții. Civilii au fost evacuați. Răniții grav au primit ajutorul necesar și au fost evacuați. În ceea ce-i privește pe eroii căzuți, continuă procesul de scoatere a lor din combinat".

La rândul său, un alt militar din Azovstal și-a luat la revedere de la locul care i-a fost casă în ultimele aproape trei luni. "Ei bine, asta-i tot. Vă mulțumesc din interiorul Azovstal, locul morții și vieții mele", a scris el pe Twitter, unde a postat două fotografii făcute în oțelăria din Mariupol.

Rusia a anunțat că militarii vor fi tratați conform normelor internaționale, nu trebuie uitat că Moscova îi consideră combatanți neonaziști pe soldații din Batalionul Azov.

Zilele trecute, procurorul general al țării a cerut Curții Supreme declararea batalionului ca organizație teroristă. De aceea, familiile luptătorilor de la Azovatal care s-au predat, se tem pentru viețile acestora.

Sandra Krotevych, sora unui soldat de la Azovstal: "Mi-e teamă. Nu am încredere în Rusia. Tot ceea ce a promis (n.r: Rusia) nu a respectat niciodată. Așadar, singura mea speranță stă în organizațiile internaționale precum Crucea Roșie, care s-au angajat să fie acolo acum și să ajute. ONU, de exemplu, care este acolo".

Dacă sunt acolo și își iau niște angajamente privind evacuarea răniților, de a ajuta militarii care sunt acolo, am speranța că Rusia își va îndeplini în sfârșit promisiunile și va acționa conform acordurilor militare, așa cum fac țările normale în timpul războiului.

Natalia Zarytska, soția unui soldat din Azovstal: "Soțul meu mi-a scris acum două zile și situația este cu adevărat grea și îngrozitoare. El este pe drum dintr-un iad în altul, de la oțelăria Azovstal, la o închisoare, în captivitate."

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău