VIDEO | Biserica lui Kirill continuă propaganda la Fălești: Preotul din Ilenuța promovează mesaje anti-UE (Investigație Nord News)

  • 14 Octombrie 18:31
VIDEO | Biserica lui Kirill continuă propaganda la Fălești: Preotul din Ilenuța promovează mesaje anti-UE (Investigație Nord News)

În ciuda avertismentelor și sancțiunilor anterioare, anumite fețe bisericești afiliate Patriarhiei Moscovei din cadrul Mitropoliei Moldovei continuă să promoveze mesaje anti-UE, care amintesc de propaganda Kremlinului, arată o investigație Nord News. Un exemplu recent vine din satul Ilenuța, raionul Fălești, unde preotul Ghenadii Țugui de la Biserica cu hramul „Sfântului Dumitru” a îmbinat slujba duminicală cu un discurs plin de minciună, pe 13 octombrie.

În timpul predicii de duminică, preotul Țugui a făcut afirmații controversate despre democrație, susținând că aceasta este o formă de guvernare care duce la sărăcie, scrie sursa citată

„Dacă ne uităm în istoria limbajului sau în dicționar, „demos” provine de la „demon” + „crație”, adică această rânduială se face când se trăiește în democrație: unul e mai presus ca ceilalți, iar alții la un nivel foarte, foarte jos, în sărăcie”,  a declarat el în timpul slujbei.

 

Preotul a criticat și valorile europene, condamnând în mod explicit comunitatea LGBT. El a făcut referiri negative la situația din țări precum Olanda, Anglia și Franța, asociind aceste state cu „narcomanie” și alte probleme sociale.

„Nu ai cuvinte ca să spui despre ceea ce se petrece pe străzi. Eu, când am văzut săptămâna aceasta, chiar și la noi în țară, dacă până acum fiecare era în țara lor, în dormitorul lor, trăiau acolo, treaba lor, cu casa lor, cu dormitorul lor, iertați-mă, ei acum exclamă clar: „Eu sunt gay!”, „Eu sunt lesbiană!”, „Eu sunt transexual!”, „Eu sunt bisexual!”. Ei spun: „Eu sunt așa! Eu vreau să trăiesc în Europa liberă și democratică”. Oameni buni, dar de ce să nu luăm din Europa lucruri frumoase, lucruri plăcute, curățenia sau inteligența sau respectul, dar nu trebuie să lucrăm cu acești oameni; aceștia sunt primii care ne deschid calea. Nu vă îndepărtați, oameni buni, de dragostea lui Dumnezeu”,  a spus preotul.

De asemenea, parohul Ghenadii Țugui a continuat linia critică a episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, atacând verbal activitatea jurnaliștilor.

„Suntem ponegriți foarte tare, de la și până la, noi nu avem nimic. Dați-ne voie să ne rugăm și nu ne controlați în biserică, nu ne filmați, dați-ne voie!”,  a afirmat el.

Abateri repetate ale preoților din Episcopia de Bălți și Fălești

Nu este prima abatere a preoților de la Episcopia de Bălți și Fălești. Preoții din subordinea episcopului Marchel s-au angajat în campanii împotriva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Părintele Pavel Petrov de la Biserica „Sfântul Mina” din Bălți s-a remarcat în mod particular prin predica sa din 21 septembrie, în care a criticat Uniunea Europeană și actuala guvernare, acuzând că ar obstrucționa activitatea bisericii și promovând informații false.

„Astăzi putem să ne închinăm, să vorbim și să trăim viața liber… democrație, ce fel de democrație? Când ne impun toate mârșăviile lor, aduse din Europa. De ce nu importă din Europa drumuri bune, farmacii eficiente? De ce nu aduc altceva, precum învățăturile de acolo? Au adus doar mârșăviile lor,”  a menționat fața bisericească.

Părintele Pavel a declarat, jurându-se cu crucea în mână, că Uniunea Europeană este „lipsită de valori” și că actuala guvernare ar importa „tot ce este mai rău” de acolo. A afirmat, în mod eronat, că în unele școli din Chișinău toaletele sunt unisex, aspecte contrazise de realitățile obiective.

„Iar zilele trecute au apărut sau nu au apărut la Bălți, dar că la unele instituții de învățământ din Chișinău veceurile sunt comune, vă spun cu sfânta cruce în mână. Nu mai există separare pentru băieți și fete, chiar din școală. Noi vrem să evităm mânia lui Dumnezeu, nu să ne confruntăm cu potopul lui Noe, Sodoma și Gomora, să ne ardă Dumnezeu de vii.”

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Tue
12
Wed
12
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău