VIDEO | Astăzi la Chișinău a fost lansat un Târg al Universităților din România

  • 01 Iulie 2021 14:02
VIDEO | Astăzi la Chișinău a fost lansat un Târg al Universităților din România

Un Târg al Universităților din România a fost lansat astăzi la Chișinău. Timp de trei zile Federația Tinerilor Români de Pretutindeni (FTRP) va fi la dispoziția tinerilor din Republica Moldova, absolvenți de gimnaziu sau de liceu, și care doresc să cunoască mai multe detalii despre universitățile din Romania. Tinerii absolvenți sunt așteptați, inclusiv mâine și poimâne, începând cu ora 09.00 la Biblioteca Municipala Bogdan Petriceicu Hașdeu din capitală, unde vor fi consiliați referitor la admiterea și ofertele Universităților românești, a menționat președintele Federației, Cristin Murafa, într-un interviu realizat de Dumitrița Purici.

Ce oferte propune România pentru eventualii studenți din Republica Moldova?

În România sunt 46 de universități de stat, respectiv fiecare dintre ele oferă locuri pentru cetățenii din Republica Moldova și nu doar, de fapt acestea sunt locuri pentru românii de pretutindeni, în care cetățenii din Republica Moldova se încadrează, pe lângă sârbi, bulgari și altele. Depinde de la universitate la universitate numărul de locuri, evident că centrele universitare cum ar fi Cluj, Iași, București au un număr de locuri la universități mai mar e decât la universitățile mai mici. Dar, în orice caz, toate universitățile de stat din România oferă locuri pentru cetățenii basarabeni.

Ar putea primi cetățenii moldoveni bursă și cămin?

Da, majoritatea locurilor sunt bugetate și bugetate cu bursă. Există câteva tipuri, locuri la buget cu bursă, locuri la buget și locuri cu taxă. Cele cu taxă sunt, dar mai puține și sunt oferite de mai puține universități, dar majoritatea locurilor care sunt oferite de statul român sunt bugetate cu bursă.

De ce ar alege un elev/student din Republica Moldova anume România și de ce nu ar rămâne în R. Moldova? Puteți să ne spuneți asta din propria experiență?

Da, aici voi face referire și la propria persoană. Când am aplicat la studii în România, m-am dus, în primul rând, pentru studii de o calitate mai înaltă, pentru că universitățile din România sunt în topul universităților din lume, practic în primele 600-700 universități din lume. Ceea ce înseamnă că se oferă studii de calitate, se oferă o diplomă europeană, cu multe oportunități de angajare chiar în afara României. Mai mult decât atât, sunt foarte multe oportunități educaționale, culturale, cum ar fi Erasmus. Fiecare universitate are foarte multe parteneriate care cu universități din Uniunea Europeană și nu doar, ceea ce înseamnă că există o gamă mai largă de selecție pentru a pleca într-o țară europeană pentru un semestru, pentru un an cu acest schimb de experiență educațională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău