VIDEO | Arhiva medievală a României a fost digitalizată

  • 03 Mai 2017 08:43
VIDEO | Arhiva medievală a României a fost digitalizată

Documente scrise de Vlad Țepeș, cea mai veche scrisoare în limba română și actele prin care Mircea cel Bătrân a făcut donațiile către Mănăstirile Cozia și Tismana! Sunt câteva din cele 55.000 de manuscrise din perioada medievală care au fost scanate și acum sunt accesibile online, gratuit, pentru toți cei care vor să le studieze. Toate fac parte din prima bază de date digitalizată din România, cu documente din Arhivele Naționale. Proiectul a fost realizat de Universitatea București în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Marius Diaconescu, coordonatorul proiectului: Pentru a căuta documentele care ne interesează în baza de date arhivamedievala.ro avem instrumente de căutare fie simple, fie combinate sau căutare avansată. Căutăm un domnitor. Vlad Țepeș, de exemplu, și automat apare o listă cu documente din care putem selecta ceea ce ne interesează. Avem o scrisoare în care Vlad Țepes îi informează pe brașoveni că Iancu de Hunedoara a fost înfrânt în 1448 la Kosovo Polje.

Documentele medievale pot fi accesate gratuit de oricine este contectat la internet. Fiecare manuscris scanat are alături și informații despre emitent și un mic rezumat.

Marius Diaconescu: Vom cunoaște mult mai bine istoria medievală. Vom cunoaște atât istorie politică, istorie socială sau economică, vom cunoaște ce a însemnat viața cotidiană, adică o istorie a mentalităților.

Pentru alcătuirea bazei de date au lucrat 10 specialiști de la Facultățile de Istorie din București și Cluj. Printre ei, Rebeca Dologa, care în lucrarea sa de doctorat tratează un subiect legat de perioada medievală.

Rebeca Dologa: Pentru mine personal este și mai important deoarece îmi aduce mai aproape materialul de lucru, documentele pe care lucrez efectiv, care mă interesează, documente inedite pe care nu le-am găsit publicate.

Online poate fi găsit și cel mai vechi document în limba română - Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Benckner Iohann. Toate documentele scanate au fost luate din Arhiva Națională a României. Înainte de această etapă, 1.000 dintre manuscrise au fost restaurate.

Claudiu Turcitu, șef arhiva medievală: O primă etapă a fost cea de identificare a documentelor, identificare îngreunată pe de o parte de limbile de cancelarie, atât documentele scrise în slavonă, în greacă, în turco-osmană, in latină. Dar identificarea lor la nivelul structurilor arhivelor naționale pe intreg teritoriul României de azi a fost destul de dificilă, pentru că evidențele și inventarele existente la sălile de studiu nu înregistrează de fiecare dată totalitatea acestor documente.

80% din documentele arhivei sunt în limba latină. 10 la sută în slavonă și română, iar 10 la sută în alte limbi. Arhiva medievală digitalizată a costat aproape 4 milioane de lei, din care peste 85% sunt bani norvegieni nerambursabili.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău