VIDEO | 7 noiembrie 1989. Se împlinesc 35 de ani de la ziua în care basarabenii au oprit tancurile sovietice la Chișinău

  • 07 Noiembrie 12:25
VIDEO | 7 noiembrie 1989. Se împlinesc 35 de ani de la ziua în care basarabenii au oprit tancurile sovietice la Chișinău

La 7 noiembrie 1989, mai mulți manifestanți, simpatizanți ai Frontului Popular din Moldova, organizație aflată în fruntea Mișcării de Renaștere și Eliberare Națională, condusă de poetul Ion Hadârcă, au perturbat parada militară tradițională, prin care era marcată ''Marea Revoluție Socialistă din Octombrie''.

Un grup de oameni, cu mâinile goale, adunați în centrul Chișinăului, s-au așezat în fața tancurilor sovietice, înainte de parada dedicată Revoluției din 24-25 octombrie 1917 (6-7 noiembrie, stil nou). Setea de libertate a câștigat iar blindatele rusești au rămas pe loc, oprite de popor.

Pe lozincile manifestanților se putea citi „Jos gândirea imperială!”, „Demilitarizăm republica!”, „Alegeri libere și democratice!”, „Avem dreptul la istorie!” Sau „Jos dictatura comunistă!”

La 7 noiembrie 1989, alături de poeta Leonida Lari, s-a aflat în grupul unor femei curajoase și a altor reprezentanți ai Frontului Popular, și actrița Ninela Caranfil. Acestea s-au postat în fața tancurilor sovietice ce urmau să defileze prin centrul Chișinăului zădărnicind, pentru prima dată de la 1944, parada militară comunistă, după cum își amintește actrița de peste 50 de ani a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, într-un interviu la Radio Chișinău.

Pe Leonida Lari, toți o numeau Ioana d'Arc a neamului nostru. Leonida era în fruntea mișcării. Mai organizasem noi femeile și Liga Democrat Creștină a Femeilor din Moldova. Această Ligă a hotărât la o ședință că la 7 noiembrie 1989 noi femeile vom ieși cu copiii în Piața Marii Adunări Naționale și vom opri această paradă a tancurilor. Așa și s-a întâmplat. Comuniștii nu au îndrăznit să treacă peste noi.

A mai fost un act de mare curaj, la 8 martie 1989. Păcat că nu se mai vorbește despre aceasta Ligă, nu se vorbește despre eroismul femeilor din acea perioadă. Încă nu se destrămase, în 89, imperiul sovietic, dar noi am hotărât să facem o demonstrație pe Bulevardul Ștefan cel Mare.  La 8 martie ne-am adunat în Piața Marii Adunări Naționale și am pornit spre Academia de Științe. Am mers în marș și am cerut limbă, istoria și drepturile noastre. Femeile au fost foarte curajoase în Mișcarea de Eliberare Națională. Unele au fost alese și în Parlament, dar ele nu își doreau puterea. Ele își doreau să susțină bărbații în demersul lor curajos, două aripi care îi duceau pe bărbați în mersul lor spre victorie”, a spus Ninela Caranfil.

„Poporul a ieșit în fața tancurilor. Erau deja pregătiți. Coloanele înaintau dinspre Universitatea Pedagogică aproape de Medicină. Și aici oamenii au ieșit în față cu flori, și i-au oprit. Era un moment de mare risc. Armata, în Georgia, Armenia, au mai fost câteva, în Țările Baltice, Riga, Vilnius. Dar aici nu au îndrăznit să o facă. Au văzut că forța poporului era prea decisă”, declara, într-un interviu pentru TVR Moldova, poetul Ion Hadârcă, liderul Frontului Popular, prim-vicepreședintele Parlamentului Independenței și, în prezent, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei.

Totuși, soldații dintr-un batalion al trupelor speciale au intervenit și au început să-i bată cu bestialitate pe manifestanții pașnici. Erau maltratați chiar și oamenii care stăteau pe trotuar. Ca urmare a acestor ciocniri violente, conducerea Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești a intrat în panică și a părăsit, în grabă, tribuna de lângă monumentul lui Lenin din fața Casei guvernului.

Pentru prima dată de la 1944, parada militară de pe 7 noiembrie din centrul Chișinăului a fost zădărnicită. Din acel moment, a devenit din ce în ce mai evident că zilele regimului sovietic în Basarabia erau numărate.

Video din ziua de 7 Noiembrie 1989:

Imagini filmate de regizorul Victor Bucătaru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:1,03 m/s
Fri
8
Sat
6
Sun
7
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău