Victoria Ucrainei, cea mai rapidă cale spre pace. NATO a anunțat că va livra armament greu, războiul fiind în faza decisivă

  • 16 Ianuarie 2023 09:18
Victoria Ucrainei, cea mai rapidă cale spre pace. NATO a anunțat că va livra armament greu, războiul fiind în faza decisivă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunțat în favoarea furnizării de mai multe arme grele Ucrainei, înaintea unor noi discuții la Ramstein privind ajutorul militar occidental pentru această țară, relatează Agerpres, care citează agențiile DPA și AFP.

''Angajamentele recente pentru echipamente grele de război sunt importante - și mă aștept la mai multe în viitorul apropiat'', a declarat Stoltenberg duminică, 15 ianuarie, pentru ziarul german de afaceri Handelsblatt.

"Suntem într-o fază decisivă a războiului. Ne confruntăm cu lupte crâncene. Prin urmare, este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge și pentru a continua ca națiune independentă''. Sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace, a spus el.

Șeful NATO a vorbit înaintea unei noi reuniuni de coordonare a țărilor occidentale care oferă ajutor Ucrainei, care va avea loc pe 20 ianuarie la baza americană de la Ramstein, în Germania.

Kievul cere de luni de zile mai multe arme grele. Națiunile occidentale au fost mult timp reticente în a livra armament greu Ucrainei, invocând temeri de a fi atrase în război sau de a provoca Rusia, comentează AFP.

Toate datele arată că tancuri Leopard 2 vor fi livrate Ucrainei

Gama de arme furnizate s-a extins acum. La începutul acestei luni, Franța, Germania și Statele Unite au promis trimiterea de vehicule blindate care transportă tancuri de infanterie sau de recunoaștere - 40 de Marder germane, 50 de Bradley americane și AMX-10 RC franceze.

Marea Britanie a anunțat sâmbătă că va livra tancuri Challenger 2 Ucrainei, devenind astfel prima țară care furnizează tancuri grele de producție occidentală Kievului. Moscova a denunțat o decizie care nu ar face decât să "intensifice" conflictul.

Polonia și Finlanda și-au manifestat disponibilitatea de a furniza Ucrainei tancurile mai grele Leopard 2.

Potrivit secretarului general al NATO, președintele rus Vladimir Putin a făcut o greșeală atacând Ucraina. "A supraestimat forța propriilor sale forțe armate. Le vedem pașii greșiți, lipsa de moral, problemele de comandament, echipamentul slab", a spus el. Dar rușii "au demonstrat că sunt dispuși să suporte pierderi grele pentru a-și atinge obiectivul", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău