Victoria Iftodi, la conferința privind reformarea CEDO: R.Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Rusia

  • 12 Aprilie 2018 13:27
Victoria Iftodi, la conferința privind reformarea CEDO: R.Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Rusia

R. Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Rusia și nu exercită un control efectiv în teritoriile ocupate, iar recurgerea la CEDO a fost și rămâne singura modalitate eficientă de remediere a încălcărilor drepturilor fundamentale ale locuitorilor din aceste teritorii, a declarat ministrul Justiției, Victoria Iftodi.

O  conferința ministerială dedicată promovării reformării Curții Europene a Drepturilor Omului, are loc zilele acestea la Copenhaga, Danemarca, la care participă și Ministrul Justiției, Victoria Iftodi.  

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, Victoria Iftodi a declarat în cadrul conferinței că „supraîncărcarea permanentă a Curții Europene a Drepturilor Omului relevă necesitatea reformării sistemelor naționale de justiție și îmbunătățirea performanțelor acestora în remedierea încălcării drepturilor omului”.

De asemenea, ea a subliniat necesitatea asigurării universalității drepturilor protejate de Convenția Europeană, în egală măsură în zonele de conflict interstatal: „R. Moldova se confruntă cu o situație de conflict interstatal cu Federația Rusă. Astfel cum a statuat CEDO în repetate rânduri, R. Moldova nu exercită un control efectiv în teritoriile ocupate. Recurgerea la CEDO a fost și rămâne singura modalitate eficientă de remediere a încălcărilor drepturilor fundamentale ale locuitorilor din aceste teritorii”, a declarat ministrul Justiției.

La conferință sunt prezenți miniștrii justiției din statele membre ale Consiliului Europei. Scopul acesteia este adoptarea unei declarații politice ce va da un nou impuls procesului de reformă a CEDO.

Prin semnarea acestei Declarații, statele membre ale Consiliului Europei își propun să consolideze sistemul Convenției Europene, prin soluționarea unor probleme stringente precum: numărul mare de cauze aflate pe rolul Curții Europene și ineficiența mecanismelor de monitorizare a executării hotărârilor CEDO.

Convenția a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 12 septembrie 1997.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău