Victor Parlicov susține că R. Moldova datorează Gazpromului 8,6 milioane de dolari

  • 06 Septembrie 2023 10:11
Victor Parlicov susține că R. Moldova datorează Gazpromului 8,6 milioane de dolari

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că în urma auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom, autoritățile de la Chișinău au propus să fie achitată o sumă de 8,6 milioane de dolari. În urma analizelor s-a constatat că cea mai mare parte a datoriilor pretinse de Gazprom, evaluate, la sfârșitul lunii martie anul trecut, la circa 709 milioane de dolari, nu se justifică. „Recunoașterea acestei pretinse datorii ar însemna că fiecare familie care este conectată la gaze naturale este datoare cu circa 1000 de dolari Rusiei”, a declarat Parlicov în cadrul unei conferințe de presă, transmite Radio Chișinău.

Auditorii au constatat că Gazprom pretindea o datorie de 756 milioane dolari (la data de 31.10.2021), inclusiv pretinse datorii curente, dintre care la data de 31.03.2022 Gazprom punea în discuție 709 milioane de dolari.

Conform auditului, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată. Astfel, pretinsa datorie în sumă de circa 276 milioane de dolari SUA nu are documente doveditoare. Această pretinsă datorie s-ar fi format între anii 1991 și 2002, a menționat ministrul. Deși auditorii au solicitat în repetate rânduri documente doveditoare, Gazprom nu a răspuns.

O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari SUA, are termen de executare depășit, atât conform legislației moldovenești, cât și celei a Federației Ruse, pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani.

Recunoașterea acestei pretinse datorii de către Moldovagaz ar însemna că fiecare familie din țara noastră care este conectată la gaze naturale este datoare cu circa 1000 de dolari. Auditorii au solicitat documente confirmative de la Moldovagaz, de la Gazprom dar aceste documente n-au fost prezentate”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov susține că în urma auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom, R. Moldova urmează să achite gigantului rus, suma de 8,6 milioane de dolari. Întrebat dacă această suma va fi inclusă în facturile consumatorilor, acesta a menționat că Moldovagaz dispune de acești bani. „Consumatorii casnici nu vor fi afectați în niciun fel”, a punctat ministrul.

O altă sumă de 135 de milioane de dolari a fost cheltuită de către Moldovagaz fără a fi aprobată de către ANRE. Din această sumă fac parte:

-32 milioane dolari pentru construcția noului sediu din strada Pușkin;

-46 milioane dolari ca pierderi de gaze în rețea;

-23 milioane dolari ca investiții neaprobate.

Parlicov admite că propunerea Chișinăului ar putea să nu fie acceptată de conducerea Gazprom, dar auditul a fost necesar autorităților moldovenești pentru a-și putea formula o poziție în legătură cu modul în care trebuie abordate aceste datorii.

„SA „Moldovagaz” a primit rezultatele auditului și menționează într-un comunicat că  întreprinderea actualmente nu poate să se pronunțe referitor la constatările, concluziile și aprecierile din acest document.

Rezultatele auditului au fost comentate și de către premierul Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern de astăzi, 6 septembrie. Șeful Guvernului a menționat că Rep. Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente.

Amintim că la începutul lunii august, anul trecut, Agenția Proprietăți Publice a semnat un contract cu două companii, din Norvegia și Marea Britanie, care au efectuat auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz către concernul rus Gazprom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău