Victor Parlicov: Prețul la serviciile de transport al gazului care urmează să fie majorate de către ANRE nu va afecta consumatorii finali

  • 26 Octombrie 2023 14:35
Victor Parlicov: Prețul la serviciile de transport al gazului care urmează să fie majorate de către ANRE nu va afecta consumatorii finali

Prețul la serviciile de transport al gazului urmează să fie majorate de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru ca VestMoldTransgaz, compania care operează de mai bine de o lună, rețelele naționale de transport al gazului, să își poată acoperi cheltuielile. Acest lucru nu va pune însă presiune pe tarifele finale la gazele naturale și nu va afecta consumatorii finali, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Potrivit oficialului, preluarea rețelelor de transportare a gazelor de către Transgaz România încununează un efort de peste 10 ani de când Rep. Moldova s-a angajat să implementeze pachetul de reforme al Uniunii Europene în sectorul energetic, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat într-un interviu la Radio Chișinău, că deși mai sunt de finalizat anumite proceduri, fizic operațiunile de transportare a gazelor au trecut deja în gestiunea VestMoldTransgaz. Totodată, oficialul a dat asigurări că, în cazul în care ANRE va decide să majoreze prețurile la serviciile de transport, acest lucru nu va duce la prețuri mai mari în facturi. Victor Parlicov.

„Până acum VestMoldtransGaz a lucrat în pierdere, au prestat un serviciu fără a avea acoperirea financiară necesară. Odată cu finalizxarea acestui proces de unbundiling, tarficul care va fi stabilit, chiar dacă va fi mai mare, dar nu de șapte ori, dacă îmi amintesc, ANRE a anunțat că va mări tarifele de două ori. Nu atât de mult pentru a pune presiune pe tarifele finale. Nu văd acum premise pentru creșterea  tarifelor, dar urmează ANRE să se pronunțe”, a declarat Parlicov.

În interviu, Ministrul Victor Parlicov a făcut referire și la sprijinul necondiționat oferit de România în depășirea crizelor generate de agresiunea Rusiei în Ucraina, dar și pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor de infrastructură care să interconecteze cele două maluri de Prut. Potrivit oficialului, lucrările la linia de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, prognozată a fi dată în folosință în 2025, ar urma să înceapă în primăvară anului viitor, iar linia Bălți-Suceava ar urma să fie gata în 2027. Este în discuție și construcția unei linii directe cu România prin centrul Rep. Moldova, spune Victor Parlicov.

„După ce finalizăm toate aceste interconexiuni cu România, vom avea o securitate energetică total asigurată. Vom putea funcționa indiferent de ce se întâmplă în stânga Nistrului, chiar dacă toată infrastructura din stânga Nistrului și liniile de interconexiune cu Ucraina vor fi distruse de Federația Rusă, vom putea funcționa. Aceste interconexiuni, mai au un sens: putem nu doar importa volume de energie necesare din România, dar devenim o destinație pentru producerea și exportul de energie electrică, inclusiv energie regenerabilă, în al treilea rând, odată cu finisarea războiului din Ucraina, putem deveni o punte între două piețe de energie mari cea din România și cea din Ucraina”, a menționat ministrul Energiei.

Interviul integral cu ministrul Energiei, Victor Parlicov va putea fi ascultat la Radio Chișinău, luni 30 octombrie, după știrile orei 10:00, în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău