Victor Parlicov: Petroliștii preferă să creeze panică până vor găsi un partener de dialog

  • 22 Iulie 09:03
Victor Parlicov: Petroliștii preferă să creeze panică până vor găsi un partener de dialog

Criza carburanților de pe piață și fluctuațiile de prețuri au menirea de a crea panică în rândul consumatorilor și de a determina factorul politic să-i cheme pe petroliști la un dialog. Este opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, potrivit căruia petroliștii ar încerca să forțeze nota și să determine PAS-ul să-i cheme la discuții, așa cum se întâmpla până acum cu guvernările anterioare, notează IPN.

Potrivit fostului director ANRE, criza combustibilului este una creată artificial și are menirea de a induce un sentiment de incertitudine în societate pentru a pune presiune pe partidul care a preluat guvernarea după alegerile din 11 iulie.

„Ceea ce s-a întâmplat acum, în iulie, a fost cauzat de faptul că petroliștii nu aveau un partener de dialog. În lipsa Guvernului, Parlamentului, petroliștii au preferat să creeze panică. Acum că PAS-ul are guvernarea, PAS trebuie să aleagă, sau îi cheamă la dialog și se înțeleg cu ei, așa cum s-a discutat până acum cu factorul politic, sau va continua haosul”, a spus Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit lui Parlicov, proiectul de lege elaborat de deputatul Alexandru Oleinic privind noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți ar fi unul imposibil de implementat, iar șeful statului ar fi greșit atunci când l-a promulgat.

„La Președinție au prevalat interesele electorale. Din punct de vedere profesionist, această lege nu avea niciun sens și nu trebuia promulgată, însă în ajunul campaniei electorale a prevalat prudența. S-au temut că dacă nu va fi promulgată această lege, iar tendința de creștere a prețurilor se va menține, oponenții lor politici vor specula cu aceste majorări și vor spune că ei au elaborat un proiect care ar fi redus prețurile, dar președintele nu l-a promulgat ”, a mai spus Parlicov.

Potrivit noii metodologii de calcul, ANRE stabilește prețuri-plafon pentru produsele petroliere, în bază cotațiilor burselor internaționale, cota accizelor și cota TVA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,09 m/s
Sat
21
Sun
22
Mon
24
Tue
26
Wed
26

Curs oficial BNM 23 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 0.1081
USD 18.0638 0.0596
RON 4.3265 0.0236
UAH 0.6646 0.0037
RUB 0.2447 0.0025
Arhivă Radio Chișinău