Victor Parlicov: Petroliștii preferă să creeze panică până vor găsi un partener de dialog

  • 22 Iulie 2021 09:03
Victor Parlicov: Petroliștii preferă să creeze panică până vor găsi un partener de dialog

Criza carburanților de pe piață și fluctuațiile de prețuri au menirea de a crea panică în rândul consumatorilor și de a determina factorul politic să-i cheme pe petroliști la un dialog. Este opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, potrivit căruia petroliștii ar încerca să forțeze nota și să determine PAS-ul să-i cheme la discuții, așa cum se întâmpla până acum cu guvernările anterioare, notează IPN.

Potrivit fostului director ANRE, criza combustibilului este una creată artificial și are menirea de a induce un sentiment de incertitudine în societate pentru a pune presiune pe partidul care a preluat guvernarea după alegerile din 11 iulie.

„Ceea ce s-a întâmplat acum, în iulie, a fost cauzat de faptul că petroliștii nu aveau un partener de dialog. În lipsa Guvernului, Parlamentului, petroliștii au preferat să creeze panică. Acum că PAS-ul are guvernarea, PAS trebuie să aleagă, sau îi cheamă la dialog și se înțeleg cu ei, așa cum s-a discutat până acum cu factorul politic, sau va continua haosul”, a spus Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit lui Parlicov, proiectul de lege elaborat de deputatul Alexandru Oleinic privind noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți ar fi unul imposibil de implementat, iar șeful statului ar fi greșit atunci când l-a promulgat.

„La Președinție au prevalat interesele electorale. Din punct de vedere profesionist, această lege nu avea niciun sens și nu trebuia promulgată, însă în ajunul campaniei electorale a prevalat prudența. S-au temut că dacă nu va fi promulgată această lege, iar tendința de creștere a prețurilor se va menține, oponenții lor politici vor specula cu aceste majorări și vor spune că ei au elaborat un proiect care ar fi redus prețurile, dar președintele nu l-a promulgat ”, a mai spus Parlicov.

Potrivit noii metodologii de calcul, ANRE stabilește prețuri-plafon pentru produsele petroliere, în bază cotațiilor burselor internaționale, cota accizelor și cota TVA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău