Victor Parlicov, la întrevedere cu ambasadorul SUA în Grecia: „Datorită suportului SUA și UE, nu mai putem fi șantajați de Rusia, iar cetățenii noștri vor avea lumină și căldură în case”

  • 06 Septembrie 18:40
Victor Parlicov, la întrevedere cu ambasadorul SUA în Grecia: „Datorită suportului SUA și UE, nu mai putem fi șantajați de Rusia, iar cetățenii noștri vor avea lumină și căldură în case”

Suportul Statelor Unite ale Americii pentru agenda de reforme a Republicii Moldova și consolidarea securității energetice a țării noastre, a fost reconfirmat astăzi, 6 septembrie, în cadrul întrevederii ministrului Victor Parlicov cu Ambasadorul SUA în Grecia, George Tsunis.

Discuția dintre cei doi oficiali a avut loc în marja Summitului Metropolitan din Salonic, axat pe teme esențiale precum securitatea energetică și cooperarea regională în Europa de Sud-Est.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Energiei, ministrul Victor Parlicov a subliniat, în cadrul dialogului, progresul Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, în mod special, în domeniul energetic, odată cu sincronizarea Republicii Moldova cu rețeaua europeană ENTSO-E.

De asemenea, ministrul Parlicov a mulțumit oficialului american pentru susținerea constantă a Republicii Moldova și sprijinul anunțat de Guvernul SUA, în valoare de 85 milioane de dolari, pentru consolidarea rețelei energetice naționale a Republicii Moldova și facilitarea comerțului sporit cu energie electrică cu România, Ucraina și piața europeană.

Acum, mai mult ca niciodată, Republica Moldova este independentă din punct de vedere energetic. Datorită suportului SUA și a Uniunii Europene, nu mai putem fi șantajați de Federația Rusă, iar cetățenii noștri vor avea lumină și căldură în case, indiferent de vectorul politic al Republicii Moldova”, a menționat Victor Parlicov în cadrul întrevederii.

De asemenea, ministrul Parlicov s-a referit la Planul de pregătire pentru riscuri pe piața energiei electrice, elaborat de ministerul Energiei, în cazul în care „Gazprom” va refuza să livreze gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative, după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina, la 1 ianuarie 2025.

Suntem pregătiți pentru orice scenariu și suntem ferm convinși că Republica Moldova va depăși orice tentativă de manipulare, având susținerea partenerilor noștri din occident”, a conchis ministrul Victor Parlicov.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău