Victor Parlicov, despre licitația pentru achiziționarea gazelor de către Moldovagaz: Așteptăm prețuri mai mici
-
28 Mai 2024 16:46
Victor Parlicov, ministrul Energiei, consideră că licitația de achiziție a gazelor de către Moldovagaz, pentru luna iunie, ar trebui în primul rând să aducă beneficii consumatorilor, prin gaze mai ieftine.
„Noi considerăm că piața liberalizată, inclusiv și în primul rând tranzacțiile pe platforme anonime bursiere, sunt un instrument care pentru consumatori poate aduce beneficii, precum ar fi prețuri mai mici”, a declarat Victor Parlicov, pentru Mold-Street.com.
Principalul indicator – prețul gazelor
Ministrul Energiei a precizat că întreprinderea Moldovagaz, care a organizat această licitație, „va trebui să demonstreze Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică că obține cel mai bun preț la gazul pe care îl va procura, pentru că ei vor merge la ANRE ca să fie incluse aceste costuri în tarif”.
„Respectiv, în primul rând este în interesul Moldovagaz să demonstreze că prețurile sunt cele mai bune, iar asta înseamnă că ei vor trebui să seteze un preț echivalent cu formula de la Gazprom și dacă vor fi participanți la piață care vor fi gata să liciteze un preț mai mic, atunci este foarte bine. Înseamna că pe piață există gaze mai ieftine ca la Gazprom și consumatorul trebuie să beneficieze de asta.
Aceasta e poziția ministerului Energiei”, a afirmat Victor Parlicov.
Potrivit ministrului, la nivelul operatorilor și participanților la piață (Moldovagaz, traderi, Bursa Română de Mărfuri, ANRE) mai este mult de lucru.
„Toată lumea trebuie să își facă jobul și să explice ceea ce fac. Noi am setat regulile în așa fel ca toți consumatorii să beneficieze de avantajele pieței liberalizate. Mai departe e jobul participanților la piață și a reglementatorului. Pe parcurs, având în vedere că liberalizarea pieței aduce cu sine și noi mecanisme de concurență între furnizori, va crește și rolul Consiliului Concurenței pe această piață”, a menționat Victor Parlicov.
În opinia ministrului, toți participanții trebuie să demonstreze că regulile impuse de legislație pentru a dezvolta piața liberă sunt în beneficiul consumatorilor.
„Pentru noi este important ca și consumatorul să simtă beneficiul pieței libere, să simtă că putem achiziționa gaze, inclusiv mai ieftine decât la Gazprom, pentru că acesta este prețul plafon pe care trebuie să îl seteze Moldovagaz”, mai afirmă ministrul.
Nu contează proveniența metanului
Cât despre proveniența gazelor, Parlicov a spus că nu știe dacă Moldovagaz ar vrea să introducă cerințe specifice privind proveniența gazelor.
„E decizia Moldovagaz, dar pe piață nu există o decizie politică de discriminare a unor producători sau a unor țări de proveniență. Aici, repet, Uniunea Europeană a acceptat prezența gazului rusesc până în 2027. La moment, nici Republica Moldova nu a adoptat vreo decizie politică de a discrimina gazul rusesc pe piața noastră. De aceasta, nu cred că indicarea provenienței gazelor va fi inclusă de Moldovagaz ca și condiție pentru a participa la licitație”, a mai spus ministrul Energiei.
Menționăm că, pe 29 mai, prin intermediul platformei BRM East Energy SRL, ar urma să aibă loc o nouă licitație pentru achiziția de către Moldovagaz, a volumului de gaze necesar pentru consumatorii din Republica Moldova în luna iunie.