Victor Parlicov, despre cum s-ar descurca R. Moldova în cazul în care Rusia ar sista livrarea de gaze naturale în contextul unei escaladări a situației de la granița Ucrainei

  • 31 Ianuarie 2022 16:15
Victor Parlicov, despre cum s-ar descurca R. Moldova în cazul în care Rusia ar sista livrarea de gaze naturale în contextul unei escaladări a situației de la granița Ucrainei

Riscul ca Rusia să sisteze alimentarea cu gaze pentru Europa, respectiv în Rep. Moldova, în cazul unei escaladări a situației în Ucraina este mic, consideră expertul în energetică Victor Parlicov. El a explicat într-un interviu pentru Radio Chișinău, că în cazul în care Republica Moldova s-ar pomeni într-o astfel de situație, în mod tehnic Chișinăul ar putea importa gaze naturale din alte surse, dar la un preț mult mai mare, spune expertul:

-Domnule Parlicov, cum s-ar descurca Republica Moldova în cazul în care Rusia ar sista livrarea de gaze naturale? SUA și UE caută acum soluții de alternativă pentru situația în care Moscova nu ar mai livra gaze către Europa din cauza unor potențiale sancțiuni care vor fi impuse Kremlinului dacă atacă Ucraina.

În primul rând cred că nu se va ajunge la acest scenariu. Nu are nevoie acum nici Rusia de un război comercial și militar cu Vestul, și nici Vestul nu are nevoie acum de o criză energetică pe continentul european. Tehnic vorbind, noi avem posibilități de a aduce gaze naturale în Republica Moldova, din Azerbaidjan, din SUA, din Qatar, de unde vreți. Dar problema este că pentru acest gaz vor lupta toți, aceste resurse naturale vor trebui tuturor. Chiar dacă noi vom putea aduce aceste volume de gaze în mod tehnic, va trebui să plătim un preț imens și să concurăm la preț cu țările europene, cu economiile europene. Nu cred că scenariul de renunțare la gazele Gazpromului este realist acum. UE ar putea teoretic scădea dependența de Gazprom prin creșterea generării energiei electrice pe bază de energie nucleară. Noi nu avem o influență asupra cererii și ofertei globale de gaz. Noi vom fi nevoiți, în condițiile în care se va declanșa o criză, să concurăm, să oferim un preț competitiv ca să aducem gaze în Republica Moldova. Nu cred că acesta este scenariul pe care și-l doresc cei din UE, dar pe termen lung nici cei din Federația Rusă nu câștigă de pe urma acestui scenariu.

-Moldova și Ucraina vor testa în februarie un mod izolat de operare energetic ca parte a unui singur bloc - fără Rusia și Belarus. Ce înseamnă acest lucru?

Ucraina și Republica Moldova, aderând la comunitatea energetică, pe termen lung, au declarat un obiectiv de a face piață comună cu UE. Nu poți face piață comună atât timp cât sistemele sunt sincronizate între ele și nu poți face schimburi de energie între Republica Moldova cu Ucraina și spre exemplu România. Respectiv, unul dintre pașii majori și cei mai responsabili, ar fi sincronizarea acestor două sisteme. Republica Moldova nu se poate sincroniza corespunzător cu sistemul european numit ENTSO-E, din simplul motiv că noi nu avem capacități de interconectate suficiente. De asta, depinde foarte mult de cât de repede se va mișca Ucraina în această direcție. Ucraina și-a propus să facă foarte repede această sincronizare, până în anul 2024. Acum este unul din pași când se va testa funcționarea sistemului în condițiile în care nu pot fi fluxuri. Deci, noi suntem împreună cu Ucraina, neconectați încă cu ENTSO-E, dar deconectați de Rusia și Belarus, toată sarcina echilibrării sistemului va cădea practic pe Ucraina. Dacă acest lucru se va produce și va demonstra că e posibil și funcționează bine chiar și în cazul unei crize sistemul rezistă, atunci se va merge pe următoarea fază, deja de sincronizare cu ENTSO-E. Dacă testarea aceasta în regim izolat demonstrează că sistemul nu are rezistența suficientă, nu exclus ca ENTSO-E să spună că mai avem de făcut teme pentru acasă și asta va dura și atunci, o opțiune ar fi să cuplăm sistemele care funcționează acum asincron printr-o stație back-to-back. Și atunci stația back-to-back de la Vulcănești începe a căpăta sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău