Victor Parlicov: Contractul semnat cu Centrala de la Cuciurgan pune la dispoziție energie electrică la un preț avantajos pentru Chișinău și vine în sprijinul populației din stânga Nistrului

  • 25 Octombrie 2023 18:27
Victor Parlicov: Contractul semnat cu Centrala de la Cuciurgan pune la dispoziție energie electrică la un preț avantajos pentru Chișinău și vine în sprijinul populației din stânga Nistrului

Contractul de livrare a energiei electrice semnat astăzi cu Centrala de la Cuciurgan este reciproc avantajos atât pentru Chișinău, cât și pentru Tiraspol, a declarat Ministrul Energiei într-un interviu pentru Radio Chișinău. Pe de o parte înțelegerea pune la dispoziție energie electrică la un preț avantajos pentru Chișinău, iar pe de alta, vine în sprijinul populației din stânga Nistrului, în proporție de peste 90  la sută cetățeni ai Rep. Moldova.

Oficialul, care califică relația cu malul stâng în prezent ca fiind mult mai sănătoasă decât anterior, spune că s-a semnat un contract doar până la finalul anului viitor, pentru că atunci expirară contractul de tranzit al gazului rusesc pe teritoriul ucrainean, care ajunge în regiunea transnistreană.

”Sigur că există o flexibilitate în acest contract. Volumele se mai ajustează pe parcurs. Dar cel mai important lucru este că mențșinem dialogul. Nici o parte nici alta nu am avea de câștigat dacă nu încheiam acest contract. Am vrut să oferim o predictibilitate atât pentru cei din stânga Nistrului, cât și pentru consumatorii noștri în ceea ce ține de preț. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem raționamentul pentru care acest contract a fost semnat până la sfârșitul anului 2024. Atunci expiră și contractul de tranzit pentru gaze între Gazoprom și operatorul de gaze din Ucraina, iar noi ne putem pomeni într-o cu totul altă realitate, la care nu știm încă ce va fi. De aceea trebuie să folosim acest timp să discutăm, să găsim soluții împreună și treptat, treptat să integrăm Rep. Moldova cât mai pașnic și cât mai liniștit”, a spus Victor Parlicov.

Acordul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina expiră la sfârșitul anului 2024.

Amintim că astăzi, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, până la finele lui 2024.

Costul unui MW rămâne același ca și pe parcursul ultimelor luni - de 66 de dolari.

Contractul cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan permite consumatorilor din dreapta Nistrului să aibă tarife accesibile în comparație cu alte țări din regiune, spun autoritățile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău