Victor Parlicov: Contractul publicat de bașcan este un fals și nu poate fi executat

  • 02 Noiembrie 2023 15:41
Victor Parlicov: Contractul publicat de bașcan este un fals și nu poate fi executat

Ministrul Energiei Victor Parlicov a avertizat astăzi în limbile română, rusă, bulgară și găgăuză, despre falsurile răspândite de bașcanul regiunii găgăuze și gruparea criminală condusă de Ilan Șor care fac campanie electorală pe subiectul gazului, prezentând contracte false. Ministrul a venit astfel cu o reacție la așa-numitul contract publicat ieri de Evghenia Guțul privind achiziția gazului de la o companie turcă, la un preț foarte mic, transmite Radio Chișinău.

Contractul publicat de bașcan este o minciună, este fals și nu poate fi executat, este o foiță, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ministrul Energiei Victor Parlicov. El spune că gruparea Șor încearcă prin aceste mijloace să mențină subiectul gazului, unul sensibil pentru cetățenii Rep. Moldova, în centrul campaniei electorală.

„Evident, noi suntem în campanie electorală, iar ei înainte de alegeri fac anumite promisiuni, și toată zarva și vânzoleala asta în jurul gazului este mai mult un efort mediatic, de comunicare, decât un efort real de a livra gaz. Cei care se ocupă real de livrarea gazelor nu lucrează așa, nu fac comunicate de presă, și nu publică contracte, ci pur și simplu se ocupă de livrarea de gaz”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul a atras atenția că în așa-numitul contract publicat de bașcanul regiunii găgăuze  lipsesc datele de identificare și ștampile companiilor implicate în livrarea gazului. Mai mult, compania din Turcia, despre care vorbea Eugenia Guțul, a negat oficial că ar fi semnat un astfel de contract, în timp ce compania moldovenească în cauză nu a avut până acum nicio activitate.

Sunt promisiuni electorale care nu au nimic cu realitatea, menite să manipuleze cetățenii Rep. Moldova, susține ministrul Victor Parlicov. Dacă pe piață ar fi gaz la prețurile menționate de bașcan, Guvernul le-ar fi cumpărat a spus ministrul:

„În realitate, Guvernul prin compania cu capital de stat ”Energocom”, este acea entitate prin care încercăm să găsim gaz ieftin pentru toți cetățenii Rep. Moldova, nu doar pentru anumite regiuni.  Transportul gazului din Turcia - 100 de euro pentru 1000 de m3, doar pentru transport, la care  mai trebuie adăugate și alte cheltuieli, tarife de distribuție și alte tarife. În foița publicată ieri figurează o marjă de profitabilitate de 5%, adică de 2 ori mai mare decât ceea utilizată de MoldovaGaz”, a precizat Victor Parlicov.

”Această hârtie a lui Șor este o butaforie, scrisă pe genunchi la un colț de stradă”, astfel a comentat și expertul în energetică  Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz. El a scris într-un comentariu că a studiat atent pretinsul contract și că acesta nu are codul fiscal al părților, adresa juridică, conturile bancare și ștampilele.

Miercuri 1 noiembrie, bașcanul regiunii găgăuze a publicat un pretins contract  de achiziție de gaz,  între o companie turcă și un mare comerciant european care ar urma să livreze pentru regiunile Găgăuzia, Taraclia și Orhei, în baza căruia tariful la gaz ar urma să fie de doar 10 lei pentru un metru cub. Astfel de promisiuni au mai fost lansate de liderul fostului partid Șor, scos în afara legii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău