Victor Parlicov: „Cei din regiunea transnistreană ar putea să ne saboteze la contractul de furnizare a energiei electrice, dar acesta ar fi un scenariu sinucigaș pentru ei. Noi suntem pregătiți”

  • 13 Septembrie 2023 18:04
Victor Parlicov: „Cei din regiunea transnistreană ar putea să ne saboteze la contractul de furnizare a energiei electrice, dar acesta ar fi un scenariu sinucigaș pentru ei. Noi suntem pregătiți”

Alimentarea cu gaze a R. Moldova nu mai este în pericol, susține ministrul Energiei Victor Parlicov. El a vorbit într-un interviu pentru Agerpres chiar și despre reducerea prețurilor la gaze pentru consumatori. În același timp, ministrul admite unele riscuri legate de energia electrică produsă în regiunea transnistreană. El a mai spus că România are cel mai important rol pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova este mai bine pregătită pentru orice scenariu legat de iarna care vine, în ceea ce privește stocurile de gaze și procurarea acestora din surse diferite, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov, într-un interviu pentru Agerpres.

„Suntem foarte siguri că securitatea alimentării cu gaze nu mai este periclitată. Acum prețurile la gaze au scăzut și încercăm să facem tot posibilul ca să reducem și prețurile pentru consumatori în iarna care vine. Pentru asta trebuie să finalizăm procurarea stocurilor, să înțelegem cât este costul mediu ponderat al acestor stocuri cu care intrăm în iarnă și să stabilim un preț pentru consumatori bazat, să spunem, pe acest preț mediu ponderat. (...) Avem război în Ucraina, există anumite riscuri, dar atât parametrii tehnici, cât și din punct de vedere comercial, din punct de vedere al prețului, al conjuncturii prețurilor la nivel internațional, iarna care vine se așteaptă a fi o iarnă mai bună, chiar dacă va fi nu mai blândă sau mai geroasă decât iarna precedentă, se așteaptă a fi mai ușoară pentru consumatori”, a precizat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a spus că există anumite riscuri legate de comportamentul celor din regiunea transnistreană, în ceea ce privește furnizarea de energie electrică:

Ei ar putea să ne saboteze la contractul de furnizare a energiei electrice. Totodată, eu sunt încrezător că noi putem face față unui scenariu care pentru noi este dureros, dar, să spunem așa, poate fi depășit inclusiv prin redirecționarea anumitor bani pentru compensații la energie electrică. Pentru regiunea Transnistria acest scenariu este un scenariu de sinucidere. Și atunci sper foarte mult să nu ajungem acolo. Dar pentru orice eventualitate noi suntem pregătiți”, a afirmat ministrul Energiei.

Victor Parlicov a spus că alternativa la energia electrică produsă la centrala din regiunea transnistreană este energia din România. Totodată, ministrul a vorbit despre întărirea colaborării cu România în domeniul energetic:

„Am avut și ieri o discuție cu omologul meu, cu domnul Burduja (Sebastian Burduja, ministrul Energiei n.r). Sigur că avem acum un palier foarte larg de discuții și de subiecte pe care se lucrează în paralel. Este vorba și de achiziționarea energiei electrice din România. Este vorba și de colaborare pe dimensiunea nucleară. E vorba și de crearea unui operator de piață în Republica Moldova, prin a atrage, de fapt, OPCOM să creeze o sucursală la Chișinău și să devină operator de piață pe energie electrică în Republica Moldova. Este vorba și de proiecte care țin de colaborarea pe dimensiunea de gaze, nu doar stocare, colaborare pe transport gaze.... Sunt foarte multe procese în paralel, inclusiv pe generare de energie electrică. Interconexiunile, e cel mai important element, se lucrează în paralel la toate trei proiecte de linii de interconexiune: finalizarea Vulcănești - Chișinău, sincronizarea agendei pe Bălți - Suceava și o nouă linie care se află în fază de pre-fezabilitate pe axa, undeva, Chișinău sau Strășeni - Iași”, a spus ministrul.

Victor Parlicov a subliniat că toate aceste proiecte care se desfășoară în paralel au ca finalitate integrarea sistemelor electroenergetice din Republica Moldova și din România în piața europeană comună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău