Victor Negrescu: România, pregătită să-și asume președinția Consiliului UE

  • 20 Iunie 2018 09:56
Victor Negrescu: România, pregătită să-și asume președinția Consiliului UE

România este pregătită să-și asume de la 1 ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene, este mesajul transmis la Bruxelles de ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.

În discuțiile purtate cu mai mulți comisari europeni, oficialul român a vorbit despre prioritățile României pentru anul viitor în domenii precum buget și resurse umane, cercetare, energie și concurență.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a transmis la Bruxelles că președinția României la Consiliul Uniunii Europene va depune toate eforturile pentru închiderea în cele mai bune condiții a cât mai multor dosare, urmărind în egală măsură calitatea formulelor de compromis, dar și obținerea unui acord în timp util.

În ceea ce privește așteptările țării noastre, ministrul Victor Negrescu spunea că România își dorește ca politica de coeziune ce ține de convergența economică, socială și teritorială să fie un element central în bugetul european.

Referitor la politica agricolă, România vrea măsuri pentru reducerea decalajelor privind subvențiile, sprijinirea tinerilor fermieri și a exploatațiilor agricole competitive, care aduc pe piața europeană produse de calitate.

Un alt domeniu îl reprezintă cercetarea și inovarea și va fi pe agenda de priorități a României. Victor Negrescu a explicat că România dorește acces egal și echitabil la resursele acestui domeniu, salarii egale pentru toți cercetătorii, indiferent de unde provin, iar evaluarea să se facă într-o manieră transparentă.

O altă prioritate pentru România va fi domeniul concurenței. Țara noastră dorește ca economiile statelor membre să fie competitive la nivel mondial, iar pentru aceasta este nevoie de o strategie europeană care să țină cont de nevoia de investiții în unele sectoare economice.

România dorește o președinție a Consiliului Uniunii Europene bazată pe dialog între statele membre și consens pe dosarele importante, a mai precizat ministrul delegat pentru afaceri europene.

Victor Negrescu afirma că țara noastră este pregătită să își asume președinția din umbră în timpul mandatului ce va fi deținut de Austria, ceea ce înseamnă că va fi prezentă la toate negocierile, inclusiv cu Parlamentul European și Comisia Europeană.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău