Victor Micu, ales membru în Consiliul Superior al Magistraturii

  • 17 Ianuarie 2014 18:55
Victor Micu, ales membru în Consiliul Superior al Magistraturii

Adunarea Generală a Judecătorilor a ales, vineri, 17 ianuarie, un membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Este vorba despre Victor Micu, de la judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău. În cadrul Consiliul Superior al Magistraturii mai rămân 2 locuri vacante, care urmează să fie suplinite de judecători. 

Noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Victor Micu, a menționat în primele sale declarații pentru presă că își va îndrepta eforturile spre consolidarea  independenței justiției și restabilirea încrederii populației.

La cele trei locuri rămase vacante în CSM au candidat inițial 14 judecători, însă înainte de vot 4 s-au retras din cursă. Între aceștia se numără și judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Dina Rotarciuc, fost membru al CSM, care a menționat că își dorește inițiative de îmbunătățire a sistemului judecătoresc de la noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii.

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, care de asemenea a candidat, nu a acumulat numărul necesar de voturi. În schimb, acesta a criticat modul în care actuala componență a CSM a hotărât asupra demiterii recente a câtorva judecători, pe motive de susupiciune privind integritatea lor.

A fost a treia încercare a Adunării Generale a Judecătorilor de a alege noii membri ai CSM. Astăzi judecătorii au examinat inițiativa de modificare a regulamentului de desemnare a membrilor CSM, însă aceasta nu a fost acceptată de majoritatea magistraților.

 La 18 octombrie 2013, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au fost aleși Dumitru Visternicean, Tatiana Răducanu și Anatolie Țurcan.

Din componența CSM fac parte 12 magistrați – 6 aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, 3 – numiți de Parlament din rândul profesorilor onorifici precum și ministrul justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție . Membrii CSM sunt aleși pe un termen de 4 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău