Victor Juc: Spațiul est-european va rămâne tensionat chiar dacă războiul va înceta, iar neutralitatea nu ne asigură securitatea și apărare

  • 08 Iunie 2023 13:13
Victor Juc: Spațiul est-european va rămâne tensionat chiar dacă războiul va înceta, iar neutralitatea nu ne asigură securitatea și apărare

Spațiul est-european va rămâne tensionat chiar dacă războiul va înceta, iar neutralitatea nu ne asigură securitatea și apărare. Analistul Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice și Sociologice, a subliniat în cadrul emisiunii Dosar transnistrean, de la Radio Chișinău, că doar integrarea euroatlantică ne poate proteja.

Republica Moldova este țară mică, iar aflarea ei în vizorul unui stat mare agresor o va face victimă a acestuia, a subliniat profesorul Victor Juc. El atenționează că situația din spațiul est-european va rămâne instabilă încă mult timp, chiar dacă războiul va înceta, iar neutralitatea nu ne va apăra. Totodată, observă analistul, Republica Moldova nu este capabilă să-și asigure de una singură securitatea:

„Este foarte bine că s-a inițiat procesul de modernizare a Armatei Naționale, este foarte important. Este nevoie de vehicule și este nevoie de un sistem anti-rachetă care să protejeze spațiul aerian. Dar în ultimă instanță, doar integrarea euro-atlantică ne poate proteja de un atac. Că spațiul geopolitic est-european va fi unul tensionat, aceasta se poate garanta 100%. Iar un stat mic, care este în vecinătatea proximă a unui stat războinic, deseori cade jertfă.

Deci, pentru autoritățile R. Moldova, pentru elitele politice, trebuie să fie clar, neutralitatea nu ne asigură securitatea și apărarea națională. Iar Republica Moldova, nici ea, de una singură, nu este în măsură să-și asigure securitatea”.

Victor Juc a salutat deschiderea la Chișinău a unei misiuni civile europene, care va asista R. Moldova să facă față amenințărilor hibride:

 „Sper că misiunea parteneriatului va contribui la consolidarea securității în domeniile non-militare în special: cibernetic, energetic, de mediu, politic. Este important să beneficiem de consultanță. Suntem supuși unor atacuri masive, atât din exterior cât și din interior, trebuie să recunoaștem că și o parte din partidele din opoziție atât parlamentară cât și extraparlamentară, încearcă să destabilizeze situația. Ne aflăm într-o situație excepțională în continuare și aceasta trebuie să dureze atât timp cât va fi conflictul armat din Ucraina”.

Misiunea de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova a fost deschisă oficial pe 31 mai, în prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de securitate, Josep Borrell. Scopul misiunii civile, care a fost instituită la cererea autorităților din Rep. Moldova este de a spori reziliența sectorului de securitate în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău