Victor Chironda: Nu am restanțe, tot ce a trebuit să fac conform atribuțiilor am făcut

  • 25 Iunie 2021 11:14
Victor Chironda: Nu am restanțe, tot ce a trebuit să fac conform atribuțiilor am făcut

Viceprimarul Victor Chironda susține că, în activitatea sa de până acum în calitate de viceprimar, nu are restanțe sau lucruri neîndeplinite. Tot ce a trebuit să facă conform atribuțiilor a făcut: corect, legal și transparent. Reacție vine după ce primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat că rezultatele muncii acestuia sunt foarte timide și viceprimarul ar avea multiple proiecte restante, transmite IPN.

La o conferință de presă, Victor Chironda a menționat că, odată pus în funcție, a convenit că nu se va implica în proiecte sau procese la care are suspiciuni de integritate, corectitudine sau care se impun a fi realizate fără respectarea cadrului legal, a procedurilor și transparenței decizionale. „Faptul că trebuie repede duce la impunerea funcționarilor să încalce procedurile și legea”, a spus viceprimarul. Acesta a anunțat că săptămâna curentă primarul a semnat dispoziția de retragere a atribuțiilor sale și, respectiv, dreptul de a semna acte în domeniul urbanism, arhitectură și construcții. „Prin aceasta, confirmă că sunt incomod pentru că mă opun intereselor colegilor săi în domeniul construcțiilor din oraș. Voi face un demers la Cancelaria de Stat privind legalitatea acestei dispoziții, având în vedere că responsabil de activitatea de secretariat, petiții și audiență este secretarul consiliului municipal”, a subliniat viceprimarul.

Victor Chironda regretă că a ajuns în această situație și spune că nu vede nicio explicație rezonabilă asupra campaniei de învinuire asupra sa. „Săptămâna trecută, am sesizat public o problemă și am solicitat implicarea factorilor de decizie în prevenirea unui abuz și ilegalități care pot afecta interesele orașului și chișinăuienilor. Făcând acest lucru, am tăiat calea unor persoane cointeresate, din acest motiv am ajuns să fiu acuzat, să mi se retragă atribuțiile și să mi se solicite demisia. Sper ca oamenii să facă diferența dintre anumite acuzații cu caracter mai mult sau mai puțin politic și o intenție bună a unui funcționar care consideră că lucrurile trebuie făcute corect”, a spus Victor Chironda. Acesta a calificat declarațiile primarului drept manipulări, interpretări și minciuni. În prezent, viceprimarul a spus că lucrează la un raport de activitate pe care îl va publica săptămâna viitoare.

Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului a declarat pentru IPN că primarul nu comentează declarațiile. Mai devreme, primarul Chișinăului, i-a cerut viceprimarului Victor Chironda să-și prezinte demisia. În caz contrar, acesta a spus că va iniția personal procedurile care se impun pentru a-l demite din funcție. Primarul capitalei a menționat la o conferință de presă că singurul lucru pe care i-l poate reproșa viceprimarul Victor Chironda e că l-a pus să muncească. Printre proiectele restante, Ion Ceban a punctat partea practică legată de parcări în capitală, unde Victor Chironda nu s-ar fi implicat deloc. La fel, conceptul cu privire la comerțul stradal, la care trebuia să vină cu soluții în martie și nu a venit nici în iunie și care a fost preluat de ex-viceprimarul Inga Ionesii, care l-a dus la bun sfârșit. „Reparația drumurilor, calitatea lucrărilor, implicarea lui Victor Chironda − zero. L-ați văzut undeva vreodată? A fost mereu Ilie Ceban, care e responsabil de segmentul juridic în Primărie. Reabilitarea parcurilor și zonelor verzi: sunt multe pe care le-am făcut în această perioadă, implicarea lui Chironda − zero”, a specificat atunci Ion Ceban. Primarul general a precizat că el a fost cel care i-a propus lui Victor Chironda funcția de viceprimar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău