Victor Chironda: Motivele prezentate pentru demisia mea au fost invenții și minciuni

  • 09 Iulie 2021 15:36
Victor Chironda: Motivele prezentate pentru demisia mea au fost invenții și minciuni

Ex-viceprimarul Victor Chironda susține că toate acuzațiile prezentate pentru demisia sa au fost invenții și minciuni. Potrivit lui, toată lumea a înțeles că demiterea sa a fost o elementară răfuială politică. Nu sunt adevărate și justificate acuzațiile aduse de primar sau de consilierii care i-au votat demisia, spune el. Victor Chironda  afirmă că motivele expuse, precum că nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile sau ar fi lipsit de la serviciu, sunt motive inventate. „Nu contest dreptul primarului și al Consiliului de a mă demite din funcția de viceprimar, însă motivele expuse în proiectul de decizie a CMC. Voi merge inclusiv în instanța de judecată pentru a demonstra faptul că mi-am îndeplinit atribuțiile corect, așa cum prevede legea”, a declarat ex-viceprimarul la o conferință de presă la IPN.

Din spusele lui, așa-zisa lipsă de la serviciu a fost capcană pe care i-au întins-o propriii colegi. Ex-viceprimarul spune că a depus plângeri la Procuratura și a pregătit demersuri pentru instanță. „Motivul real al demisiei a fost ca m-am opus demolării Hotelului Național, dar și altor proiecte de promovare a unor construcții gigantice și complexe locative în oraș. Cât tine de hotel, lucrăm la proces, vom contesta inclusiv autorizația de demolare emisă, vom continua discuțiile cu societatea și locatarii. Vom continua demersurile ca Ministerul Culturii să ia decizia de a pune clădirea sub protecția statului”, a spus Victor Chironda.

În cadrul aceleiași conferințe, Victor Chironda  a prezentat raportul de activitate pentru perioada în care a fost în funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Potrivit lui, când și-a asumat mandatul, și-a plasat trei priorități. În primul rând, să seteze procese, pentru că „schimbările reale se întâmplă atunci când activitățile ca reparația parcurilor sau a trotuarelor e făcută sistematic și de echipe special contractate, în baza unor proiecte cu indicatori clari de progres și calitate”. A doua a fost creșterea echipelor. „E important să recunoaștem că Primăria duce lipsă de specialiști buni. Atragerea oamenilor cu studii, experiență și inițiativă e mai importantă decât atragerea banilor care, încredințați unor funcționari incompetenți sau corupți, vor fi irosiți fără rezultate”, a opinat Victor Chironda. Cea de-a treia prioritate a fost să asigure comunicarea, consultarea și transparența decizională. „Toate proiectele decizionale și cheltuielile municipale trebuie să fie consultate și explicate oamenilor. Scopul meu a fost să fac așa ca lucrurile să se întâmple sistemic și instituțional”, a punctat Victor Chironda .

Victor Chironda  a exemplificat proiecte în care s-ar fi implicat direct. Acesta s-a referit la Strategia de dezvoltarea a infrastructurii pentru transportul alternativ, taxarea electronică, reproiectarea străzii 31 august, proiectarea scuarului Eminescu, parcările cu plată, ghid de design al străzilor din Chișinău, concept-concurs de renovare a parcurilor centrale, benzi dedicate și altele.

În final, Victor Chironda  a spus că în acest conflict lumea trebuie să înțeleagă că nu e vorba de eficiența lui ca viceprimar și că demisia sa a avut cu totul alte motive. „Ceea ce s-a întâmplat a fost un semn rău pentru chișinăuieni. Unica modalitate e de a scăpa de oamenii cărora le place să ocupe locurile și să-și facă interesele lor. Foarte curând va avea loc o schimbare și aceasta va genera și anumite schimbări la Primăria Chișinău. În continuare voi monitoriza cum se implementează ce am început și, dac, nu se va implementa voi arata clar cu degetul cine este responsabil. Voi continua să vin cu proiecte bune pentru oraș”, a încheiat Victor Chironda.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău