Victor Chirilă/Ziarul Național: ”Dieta mixtă, echilibrată și depolitizată a diplomației moldovenești” (Revista presei )

  • 13 Februarie 09:30
Victor Chirilă/Ziarul Național: ”Dieta mixtă, echilibrată și depolitizată a diplomației moldovenești” (Revista presei )

Revista presei din 13 Februarie 2020

Despre ”Dieta mixtă, echilibrată și depolitizată a diplomației moldovenești”, scrie Victor Chirilă în Ziarul Național. Expertul comentează ironic ședința Colegiului lărgit al Ministerului de Externe, cu participarea președintelui Igor Dodon, a premierului Ion Chicu și a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. ”Toți trei au venit la Colegiul MAE să diagnosticheze starea politicii noastre externe. (…) Verdictul dat de Dodon a fost unanim acceptat: diplomația noastră suferă de anemie gravă, stare de slăbiciune și somnolență cauzată de scăderea globulelor roșii din circuitul diplomatic. În opinia lui Dodon și Ciocoi, de vină ar fi unionismul, consumul excesiv de geopolitică și politizarea diplomației. La rândul său, Chicu a declarat că, de fapt, anemia ambasadorilor este cauzată de consumul excesiv de varză de Bruxelles și de Washington și, prin urmare, diplomația noastră ar avea nevoie de o dieta mixtă, echilibrată și depolitizată, care să ridice pulsul ei la nivelul cuvenit, de la Lisabona la Vladivostok”, scrie Victor Chirilă.

”Rescrierea istoriei Republicii Moldova nu aduce morţii de pe Nistru acasă!”, titrează Adevărul. Într-un editorial semnat de analistul de la București, Iulian Chifu, se amintește despre ”declaraţia scandaloasă a ministrului Afacerilor Externe şi a Integrării Europene, Aurel Ciocoi, referitoare la războiul pentru integritatea Republicii Moldova din 1992. Editorialistul remarcă faptul că ”reacţiile regimului Dodon, ale Preşedintelui Dodon şi ale ministrului Ciocoi, ale întregii propagande de partid PSRM şi pro-rusă a sesizat problema majoră şi potenţialul de explozie socială şi naţională ca efect al acestor răspunsuri în spaţiul public. (…) Importantă e şi reacţia opoziţiei, încă neunită. Iată o formulă şi o oportunitate importantă de coagulare a acestei opoziţii, pe un subiect scandalos. (…) Da, în jurul acestei teme se poate coagula o nouă majoritate chiar şi în Parlament. Şi atât afacerea Aeroportului, cât şi cea a mistificării şi rescrierii istoriei, cu un impact atât de nociv la nivelul populaţiei, ar trebui să fie tema care să permită puntea pro-europenilor PAS şi PPDA cu unioniştii PUN şi PL, respectiv PLDM şi cu stânga proeuropeană din PDM”, consideră autorul.

Analistul Igor Boțan vine cu un răspuns la acuzațiile aduse în publicația Timpul, unde el este învinuit că ar minți atunci când a declarat într-un interviu că armistițiul din 1992 ar indica ”două părți implicate în conflict – Republica Moldova și Transnistria și vorbește despre Armata a 14-a, care este neutră și care a avut un rol, chipurile, în această reglementare”. În acest context, Timpul precizează: ”În realitate, părțile semnatare ale acordului sunt și ”părțile în conflict” – Moldova și Rusia.  Semnarea acestui Acord a fost consecința agresiunii militare a Federații Ruse. „Rolul pacificator” al Armatei a 14a a Federației Ruse a fost de a crea condiții mai bune pentru Federația Rusă de a semna un tratat de pace cu Moldova”, punctează Timpul.

Într-un editorial publicat în Cotidianul, Igor Boțan, îi acuză pe acuzatorii săi că ar fi manipulatori și că, ”atunci când se referă la interpretarea prevederilor Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova, se prefac a nu vedea diferența între părțile semnatare ale acordului – Republica Moldova și Federația Rusă, și “părțile în conflict” – Republica Moldova și autoproclamata republică nistreană”. Totuși, Boțan subliniază că ”nimeni nu mai pune la îndoială faptul că Rusia exercită controlul efectiv asupra teritoriului Republicii Moldova din stânga Nistrului. Ne-o confirmă și un șir de decizii ale CEDO. Ceea ce trebuie să ne preocupe este ieșirea din acest impas și dezvoltarea unui instrumentar oficial cu care să opereze, deopotrivă, clasa politică și diplomația noastră în relațiile sale cu alți actori internaționali. E nevoie de claritate – ce prevalează în reglementarea transnistreană? Au prioritate prevederile acordului din 1992, în bază căruia Rusia a devenit pacificator, sau prevalează hotărârea Curții Constituționale nr.14 din 2.05.2017, în conformitate cu care Rusia a ocupat ilegal Transnistria?”, se întreabă analistul.

Jurnal.md publică declarațiile făcute de fostul premier Vlad Filat, care a confirmat, în studioul Jurnal TV, faptul că Vladimir Plahotniuc a trimis un emisar în penitenciar care i-a propus să semneze un denunț împotriva lui Igor Dodon. Totodată, Filat a comentat declarațiile lui Șor precum că acesta i-ar fi oferit mai multe cadouri, printre care șase mașini, zboruri de lux, dar și un card bancar cu 2,6 milioane de lei. În ceea ce privește cardul bancar cu 2,6 milioane de lei, Filat a spus că a folosit aceste carduri, ”le-au folosit membrii familiei, dar asta nu înseamnă că banii au fost oferiți de Șor. Acest dosar va fi rejudecat. Atunci vom avea posibilitatea să venim cu argumente”,  subliniat fostul premier.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chişinău
9,22 °C
câțiva nori
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Sat
5 °C
Sun
6 °C
Mon
7 °C
Tue
12 °C
Wed
13 °C

Curs oficial BNM 28 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 0.0117
USD 17.7711 -0.0857
RON 4.0440 -0.0018
UAH 0.7243 -0.0011
RUB 0.2704 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău