Victor Chirilă | ”Cine și cum va guverna R. Moldova? Nimeni nu știe, însă toți intuiesc” (Revista presei)
-
19 Aprilie 2019 09:44
Revista presei - 19 aprilie 2019.
”Dodon îi promite lui Năstase că nu va ajunge în funcția de președinte al Parlamentului”, titrează Adevărul, cu referire la declarațiile făcute de șeful statului la emisiunea Moldova în Direct, de la postul public de televiziune, Moldova 1. Igor Dodon l-a asigurat pe liderul PPDA, Andrei Năstase, că acesta nu va ajunge în funcția de președinte al Parlamentului, după ce Blocul ACUM le-a propus socialiștilor să sprijine candidatura lui Andrei Năstase la funcția de speaker, iar a Maiei Sandu la cea de prim-ministru. „Poate va fi prim-ministru, dacă se înțeleg cu Maia Sandu, în caz că fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci se va merge la alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Igor Dodon.
Și tot la Moldova 1, Igor Dodon, a mai spus că toate cheltuielile din deplasarea deputaților socialiști la Moscova au fost acoperite de partea rusă, care i-a și invitat, iar biletele de avion și le-ar fi achitat fiecare deputat individual, după cum scrie site-ul televiziunii TV8. El a negat faptul că deplasarea socialiștilor la Moscova va influența deciziile parlamentarilor socialiști. Liderul informal al PSRM spune că autoritățile ruse nu le-au dictat socialiștilor cum să procedeze după scrutinul parlamentar: „Nu are nimic cu negocierile”, a mai spus Igor Dodon.
”Cine și cum va guverna R. Moldova în următorii 4 ani?”, se întreabă președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, în Ziarul Național. ”Politicienii, mereu cu gândul la țară și popor, sunt în febra negocierilor, în febra facerii de bine... Ei bat mătănii la Athos, se închină la Moscova, se roagă și plâng la Bruxelles, își dau întâlniri, își fac oferte, se mai întâlnesc, mai pălăvrăgesc, fac declarații... Într-un cuvânt, mereu aceleași distracții...”, observă autorul, care ironizează în continuare. ”În realitate, la 24 februarie, majoritatea moldovenilor n-au votat pentru integrare europeană, nici pentru schimbare, nici pentru dezoligarhizare... Trist dar adevărat, ei au votat pentru „calea a patra”: pentru „Pro-Moldova” lui Șor, unde se fură, dar se dă și la plebei, unde moldovenii huzuresc în hrișcă și „tușonkă” de pomană; pentru „Pro-Moldova” lui Dodon, unde politicienii sunt agenți de influență ai Moscovei, unde gazele ieftine curg gârlă din Rusia, iar Moldova este o sucursală a imperiului rus; pentru „Pro-Moldova” lui Plahotniuc unde moldovenii sunt mereu „suverani” în sărăcia lor..., fiind guvernați de niște „simpli” prim-miniștri, miniștri, și parlamentari... Cine și cum va guverna R. Moldova? Nimeni nu știe, însă toți intuiesc”, conchide Victor Chirilă.
Europa Liberă trece în revistă ”Relațiile moldo-ucrainene, la finalul mandatului lui Poroșenko”. ”Începând cu 2014, pe segmentul transnistrean al frontierei estice a Republicii Moldova au fost instalate, cu ajutorul Kievului, mai multe puncte de control comun, aceasta fiind și cea mai importantă înțelegere la care au au ajuns Chișinăul și administrația Poroșenko pe un subiect nesoluționat în ultimii 20 de ani. Mulți analiști cred că Ucraina, care a ajuns să simtă pe propria piele pericolul agresiunii ruse, a acceptat în sfârșit să sprijine Chișinăul în dorința lui de a-și controla frontiera estică, dar au existat și dintre cei care au invocat relațiile neformale dintre liderii de la Chișinău și Kiev, Vlad Plahotniuc și Petro Poroșenko, ca factor determinant al apropierii celor două capitale. Singurul subiect mai important de dispută care rămăsese nesoluționat era cel al construcției de către Ucraina a șase hidrocentrale noi pe râul Nistru, dar cu câteva zile înainte de ultimul tur al prezidențialelor ucrainene Kievul a anunțat că și-a amânat intenția privită cu multă îngrijorare de la Chișinău”, notează Europa Liberă.
Portalul Anticorupție.md scrie despre poliția moldoveană care ar ajuta la reținerea inculpaților din regiunea transnistreană. Polițiști moldoveni ar contribui la arestarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a persoane care sunt urmărite penal în regiunea secesionistă, susține avocatul Veaceslav Țurcan, care apără un fost așa-zis ministru, răpit în august 2018, din apropierea orașului Chișinău, cu participarea autorităților polițienești din Republica Moldova, și transportat ulterior în stânga Nistrului. Avocatul Veaceslav Țurcan a reiterat acuzațiile la adresa conducerii Ministerului de Interne, care, potrivit lui, ar fi intersată să mușamalizeze cazul, inclusiv faptul că polițiști moldoveni ajută reprezentanților regimului de la Tiraspol să urmărească persoane pe teritoriul Republicii Moldova, le furnizează informații și date despre acestea.
Moldova Curată relatează despre activitatea Consiliului de Integritate din cadrul ANI și absențele numeroase a doi dintre cei 7 membri ai Consiliului. ”Tatiana Pașcovschi, care reprezintă societatea civilă, și Victor Micu, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt ”campioni” la absențe. Dacă ar fi fost respectată Legea privind ANI, ei demult ar fi trebuit revocați din această funcție”, scrie portalul. Tatiana Pașcovschi a argumentat că ”după adoptarea de către Parlament a legilor care prevedeau amnistia fiscală totul a fost în zadar” și că ”nu mai are rost să vin la Chișinău să ne prefacem că facem reformă”, aceasta aflându-se la Iași. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu nu a oferit nici un comentariu.