Victor Chirilă: Negocierile cu Tiraspolul nu trebuie reluate în mod condiționat

  • 01 Iunie 2016 14:06
Victor Chirilă: Negocierile cu Tiraspolul nu trebuie reluate în mod condiționat

Negocierile în formatul 5+2 vor fi reluate joi, 2 iunie, la Berlin după o pauză de doi ani.

Experții însă atenționează că autoritățile de la Chișinău ar trebui să nu facă cedări prea mari, doar pentru a continua aceste discuții, întrucât această poziție ar fi în detrimentul Republicii Moldova.

Agenda de lucru cuprinde subiecte de actualitate și interes major pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului, abordate în cadrul platformelor existente de dialog dintre Chișinău și Tiraspol, care în ultima perioadă s-au activizat, potrivit unui comunicat al Biroului pentru Reintegrare.

În același timp, conform administrației separatistede la Tiraspol, la reuniune ar urma să fie discutată o inițiativă a Federației Ruse privind eliminarea obstacolelor din calea dialogului funcțional, inclusiv, pentru impulsionarea reglementării problemei dosarelor penale, deschise pe numele unor reprezentanți ai administrației transnistrene.

De asemenea, participanții intenționează să discute activitatea grupurilor de experți, cu accent pe domenii prioritare ca transportul auto, feroviar și educație.

Deși aceste întâlniri sunt necesare, ele nu ar trebui reluate în mod condiționat așa cum face Rusia și Tiraspolul, a menționat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă Victor Chirilă.

De asemenea, el a reiterat pericolul ca negocierile să se poarte în baza propunerilor Moscovei, o parte dintre care ar fi chiar anticonstituționale – precum cea privind încetarea dosarelor deschise pe numele unor reprezentanți ai administrației din stânga Nistrului. Victor Chirilă a menționat, de asemenea, necesitatea examinării chestiunilor politice în carul negocierilor, evitate de Moscova și Tiraspol și nu doar a problemelor social-economice și umanitare.

Amintim că negocierile pe marginea crizei transnistrene în formatul 5+2 au fost întrerupte în iunie 2014, în aceeași perioadă în care Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău