Victor Chirilă: „De ce Federalizarea va fi fatală pentru R. Moldova? Ce știu Rușii și ignoră Germanii?” (Revista presei)

  • 19 Septembrie 2018 10:33
Victor Chirilă: „De ce Federalizarea va fi fatală pentru R. Moldova? Ce știu Rușii și ignoră Germanii?” (Revista presei)

„Pro Moldova” și ciocnirea civilizațiilor”, titrează Octavian Țîcu în publicația Cotidianul. Ce are în comun lucrarea lui Samuel Huntington ”Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale” cu recenta găselniță a Partidului Democrat numită ingenios „Pro-Moldova”? se întreabă editorialistul și răspunde:

„Poate nimic ar spune alții, prea pitici pentru o anvergura globală a ciocnirii civilizațiilor. Nici eu nu vreau să intru în teoretizarea unei idei năstrușnice a piticului acrobat, disperat să facă orice pentru a rămâne la putere. Doar că această dorință de a se axa pe o suveranitate limitată imaginară, în afara civilizației europene, ascunde nu doar preocupările unui regim criminal de a păstra puterea, dar mai ales dificultățile istorice ale locuitorilor R. Moldova de a-și asuma plenar identitatea europeană”, subliniază Octavian Țîcu.

În opinia autorului, Partidul Democrat nu aduce nimic nou în căutarea soluțiilor de supraviețuire politică.

”Când ne întrebăm de ce a venit atât de târziu orientarea R. Moldova către Uniunea Europeană, când ne întrebăm de ce avem atât de multe dificultăți în implementarea politicilor europene; de ce atestăm ipocrizia clasei politice în acest proces și diferite invenții „Pro Moldova”; când ne întrebăm de unde vine natura schimbătoare a preferințelor moldovenilor pentru Vest sau Est, trebuie să răspundem că ele vin din faptul că moldovenii percep Uniunea Europeană și Occidentul oportunist, mecanic, geografic și politic, fără a avea o percepție istorică, spirituală, culturală și mentală a identității lor europene”, conchide istoricul Octavian Țîcu. 

De ce Federalizarea va fi fatală pentru R. Moldova? Ce știu Rușii și ignoră Germanii?”, se întreabă într-o analiză publicată în Timpul expertul în politică externă, Victor Chirilă.

Autorul notează că federalizarea deschisă sau voalată, pas cu pas, cum, de altfel, se întâmplă în prezent, va însemna de fapt sfârșitul obștesc al R. Moldova născuta la 27 august 1991. Federalizarea va avea ca rezultat ”victoria opțiunii civilizaționale ruso-ortodoxe, reprezentată de secesionismul transnistrean, minoritățile ruso-lingve și moldovenii nostalgici după URSS, asupra opțiuni civilizaționale occidentale/liberale reprezentată de R. Moldova”, subliniază expertul. O altă consecință va fi deposedarea etniei majoritare de statul lor, pe care l-a creat și pentru care s-a jertfit, și înglobarea ei într-o nouă națiune artificială și anațională, precum și sfârșitul definitiv al integrării europene și reincluderea întregului teritoriu dintre Nistru și Prut în spațiul geopolitic dominat de Rusia, mai semnalează expertul. 

Cea mai mare bătălie a momentului se dă la ora actuală nu în Donbass și nici nu măcar în Siria, unde a intervenit o relativă acalmie, ci pentru Ucraina între Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și Biserica Ortodoxă Rusă”, opinează Petru Bogatu într-un editorial pentru portalul Deschide.md. El subliniază că, deși este o luptă a ideilor, nu a artileriei, tancurilor și rachetelor balistice, consecințele ei pot depăși impactul unui mare război.

”În acest condiții, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, se va pomeni într-o situație delicată. Dacă nu se desprinde de Moscova, va risca să se enclavizeze între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală, recunoscută de Constantinopol”, potrivit lui Petru Bogatu. El crede că  autocefalia ucraineană va avea efecte molipsitoare în cel de-al doilea stat românesc.

Precedentul ucrainean, oricum ai întoarce-o, își va spune cuvântul și în Republica Moldova. Dacă puterea de la Chișinău va ezita și nu se va plasa de partea corectă a istoriei în chestiunea ortodoxiei autohtone, lucrurile vor scăpa de sub control, sancționând politicienii incapabili să răspundă adecvat la imperativele timpului”, subliniază editorialistul Deschide.md.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău