Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău. Maia Sandu: Urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafață chiar și peste decenii
-
27 Ianuarie 2023 14:49
27 ianuarie – ziua de comemorare a celor 6 milioane de victime ale Holocaustului capătă astăzi nuanțe și mai tragice, și mai întunecate, și mai îngrijorătoare. Holocaustul este drama nu a unei națiuni aparte, ci este tragedia întregii umanități. Mulți credeau că umanitatea și-a învățat lecția, lecția Holocaustului. Din păcate, se pare că lecția nu a fost învățată, iar astăzi mai mult ca oricând este nevoie de un vot comun împotriva răului, a declarat președinta Maia Sandu a ceremonia de comemorare desfășurată la Chișinău, transmite IPN.
„Cum au fost posibile acele grozăvii în plin secol XX? Ce mișcări, ce disfuncționalități ale unor sisteme de guvernare duc la apariția și justificarea unor asemenea atrocități? Ce instrumente de manipulare a conștiințelor au dat asemenea roade malefice?”. „Sunt sute mii de tragedii umane. Multe dintre aceste tragedii rămân în continuare necunoscute. Urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafață chiar și peste decenii. Mă gândesc acum la cele 500 de perechi de pantofi găsite recent într-o groapă comună la Tiraspol. Cine au fost acei oameni, cine au fost acei care au apăsat pe trăgaci? Cine trebuie să dea la o parte voalul timpului pentru a scoate adevărul din gropile de var?”, a declarat Maia Sandu.
Premierul Natalia Gavrilița a menționat că ziua de astăzi este una tristă în toată lumea, o zi de doliu care vine să aducă aminte de o pagină neagră din istoria omenirii. „Comemorăm milioane de oameni nevinovați – evrei, romi, dar și alte naționalități, care au căzut victime ale unui regim monstruos. Este important să discutăm despre destinul tragic al celor care au fost uciși în numele unei ideologii criminale. Asumarea acestui trecut dramatic și rușinos pentru noi ca omenire este o obligație morală. Este important ca trăirile și amintirile acestor oameni să fie cunoscute și consemnate, să le transmitem generațiilor prezente și viitoare o lecție de respect pentru viața fiecărui om”, a spus șefa executivului.
Președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexandr Bilinkis, a declarat că jumătate din victimele Holocaustului au fost femei. De asemenea, victime au fost și copii. Copiii și femeile nu erau în stare să facă munci grele. Asupra femeilor s-au făcut experiențe medicinale, iar cuvinte pentru a descrie aceste acțiuni inumane nu există. „Evreii, romii, oameni de alte naționalități, oameni cu cerințe speciale au devenit doar statistici în cronicile crimelor nazismului. Ei merită ca memoria lor să trăiască veșnic”, a mai spus Alexandr Bilinkis.
Holocaustul este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a circa 6 milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-fascist din Germania, condus de Adolf Hitler. Printre victime au fost și 1,5 milioane de copii.