Victimele deportărilor sovietice, comemorate de Parlamentul European

  • 16 Iunie 2021 16:12
Victimele deportărilor sovietice, comemorate de Parlamentul European

Parlamentul European a organizat marți o ceremonie de comemorare a deportărilor sovietice în masă în Europa Centrală și de Est, ''care au șocat lumea și au pecetluit soarta mai multor generații de oameni din statele baltice și din Europa Centrală și de Est'', după cum a declarat președintele legislativului european, David Sassoli.

''Deportările, confiscarea proprietăților, decesele și viața în frică pentru cei care au reușit să supraviețuiască și să se întoarcă au lăsat o rană adâncă în sufletul întregii regiuni și al întregii Europe'', a spus Sassoli, în deschiderea evenimentului, conform înregistrării video publicate pe pagina de internet a Parlamentului European.

Oficialul european a amintit că, în iunie 1941, NKVD (Ministerul de Interne al Uniunii Sovietice) a întemnițat sau deportat 34.000 de bărbați, femei și copii din toate categoriile sociale din regiunea baltică. În săptămânile care au urmat, sute de mii de persoane au ajuns în gulaguri. Evenimentele din 14 iunie au fost doar unul dintr-o serie de evenimente îngrozitoare pe care le-au suferit locuitorii din Estonia, Letonia și Lituania în anii 1940 și 1950. ''Aceste țări erau ocupate de două dintre cele mai amorale, represive și criminale regimuri pe care lumea le-a văzut vreodată'', a spus Sassoli.

''De foarte multe ori, atunci când trăim o durere profundă, o îngropăm adânc și mergem mai departe. Cu toate acestea, pentru a ne vindeca, chiar și de o traumă colectivă, trebuie să o procesăm și să o povestim, astfel încât să ne amintim de ea și să nu se repete. De aceea vorbim astăzi și îi amintim pe cei care și-au pierdut viața în acele zile îngrozitoare. Toate aceste țări sunt legate de această istorie tragică. Deși nu putem schimba trecutul, ne putem asigura că evenimentele nu se vor repeta în viitor. Omagiem astăzi memoria victimelor și nu le vom uita'', a spus David Sassoli.

Președintele Parlamentului European a citit 25 din sutele de nume ale victimelor regimului sovietic care au fost amintite marți în Piața Solidarității din fața sediului din Bruxelles al Legislativului UE, la împlinirea a 80 de ani de la valurile deportărilor staliniste din iunie 1941.

Din teritoriile anexate ale României, țărilor baltice și Poloniei, sute de mii de oameni au fost deportați în condiții inumane în Siberia și Kazahstan. Copii, bătrâni, femei și bărbați de toate vârstele au fost urcați cu forța în vagoane pentru animale și transportați în cele mai chinuitoare condiții în Gulag, a scris eurodeputatul Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook, evocând evenimentul comemorativ de la Bruxelles, transmite AGERPRES. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău